Schwarzenberg a Zeman jsou pro zrušení amnestie

Už jen dva dny zbývají do doby, kdy se otevřou volební místnosti a Češi si v první přímé volbě vyberou svého prezidenta. Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se dnes zúčastnili debat v Radiožurnálu a v televizi Nova. V televizním vysílání se vyjádřili například k amnestii, k Benešovým dekretům nebo k tomu, co by dělali, kdyby nebyli zvoleni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se v televizním vysílání TV Nova vyjádřili k amnestii, Benešovým dekretům nebo k tomu, co by dělali, kdyby nebyli zvoleni (ilustrační foto).

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se v televizním vysílání TV Nova vyjádřili k amnestii, Benešovým dekretům nebo k tomu, co by dělali, kdyby nebyli zvoleni (ilustrační foto). | Zdroj: ČTK

Oba kandidáti se v televizním vysílání hned na začátku vyjádřili k novoroční amnestii.

Soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka navrhl Ústavnímu soudu amnestii zrušit. Podle něj je amnestie v rozporu s ústavou, pokud ji předem neprojednala vláda.

Podle Karla Schwarzenberga by zrušení amnestie bylo zajímavé a dobré rozhodnutí. Schwarzenberg podotkl, že někteří vězni, kteří se ve vězení cítili jako doma a přes zimu tam rádi pobývají, by se tam v případě zrušení amnestie možná i rádi vrátili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu v TV Nova sledovala redaktorka Petra Benešová.

Podle Miloše Zemana není vláda jenom nějaký razítkovací polštářek a všechno co ji prezident v tomto případě předloží, má schválit, dokonce aniž by to projednávala:

„Takže já velice vítám tento návrh a domnívám se, na rozdíl od pana Schwarzenberga, že ti, kdo odešli z vězení, se tam sice v některých případech rádi vrátí, ale mezitím mohou spáchat řadu trestných činů, takže by bylo lépe, kdyby to vězení vůbec neopustili.“

VIDEO: V duelu prezidentských finalistů došlo na vtipy i vzájemné omluvy

Číst článek

Podle názoru Miloše Zemana jednal prezident Václav Klaus při vyhlášení amnestie protiústavně. V rozporu s ústavou je podle Zemana především článek, který zastavuje trestní stíhání případů rozsáhlé hospodářské a majetkové trestné činnosti.

Dále se v debatě mluvilo o minulosti, Benešových dekretech a odsunu Němců. A také o kontroverzních spolupracovnících.

Jaký ohlas má mít Klaus v zahraničí?

Debata se stočila také k tématu, jaký ohlas může mít prezident v zahraničí. V této souvislosti se zmínila zahraniční návštěva prezidenta Václava Klause v Chile, kde si strčil do kapsy protokolární pero. Tato událost zaujala podle Karla Schwarzenberga mnohá zahraniční média:

„To je přece krmivo pro každý tisk na světě. To je samozřejmé, že se něco takového bude šířit.“

Miloš Zeman připomněl, že by si zahraničí mělo současného prezidenta všímat kvůli jiným událostem.

„Já bych byl velmi rád, kdyby si Václava Klause zahraniční média všímala daleko více v souvislosti s nepodařenou kuponovou privatizací,“ řekl Zeman a připomněl, že rozhodně není stoupencem Václava Klause.

Co bude dělat nezvolený kandidát?

Prezidentští kandidáti se také vyjadřovali k tomu, co by dělali, kdyby nebyli zvoleni.

Miloš Zeman uvedl, že by se rád vrátil na Vysočinu a dojížděl za manželkou a dcerou do Prahy. A na chalupě by si chtěl užívat podzim života a číst knihy.

Karel Schwarzenberg by dál pokračoval na ministerstvu zahraničí a vykonával svůj mandát jako poslanec: „A to by byl můj život na příští dva roky.“

Oba kandidáti pak také připomněli, že v případě zvolení by se jejich manželky odpovědně ujaly role prvních dam.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme