Schwarzenberg zásah v Libyi bez mandátu OSN odmítá

Vláda má dnes projednat český postoj k situaci v Libyi. V pátek o ní budou jednat nejvyšší představitelé zemí Evropské unie. Evropská unie už následovala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a vůči libyjskému režimu rovněž přijala sankce. Ty zahrnují zbrojní embargo, zákaz cest do zemí Evropské unie a zmrazení finančních prostředků některých libyjských činitelů. S vojenským zásahem, kterým by bylo i zřízení bezletové zóny nad Libyí, o čemž se uvažuje, ale nesouhlasí například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před znovuzvolením do funkce ministra zahraniční

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před znovuzvolením do funkce ministra zahraniční | Foto: Tomáš Adamec

„Jsem velice pro humanitární pomoc všude, kde můžeme. Do této humanitární pomoci bych nezahrnoval bezletovou zónu, to už je vojenský zásah. Když už by k něčemu takovému bez mandátu Rady bezpečnosti OSN došlo, šlo by o další narušení pravidel mezinárodního práva. Proto jsem proti tomu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném zásahu v Libyi mluvil na Rádiu Česko ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Na mimořádném summitu Unie k Libyii bude Česko zastupovat prezident Václav Klaus. Ten už dal najevo, že nesouhlasí s případným vnějším vojenským zásahem proti režimu Muammara Kaddáfího. Naopak bývalý prezident Václav Havel vybízí k urychlenému zásahu mezinárodního společenství.

Podle ministra zahraničí je ale třeba si rozmyslet, jaký krok by následoval. Bez toho nelze zasáhnout.

Česko nemůže pomoci

„Na dnešním zasedání bude vláda schvalovat mandát pro prezidenta na jednání Evropské rady. Zítra se uskuteční schůzka ministrů obrany NATO. Precizujeme si svoji pozici,“ říká ministr obrany Alexander Vondra.

Vondra si podle svých slov nemyslí, že by severoatlantická aliance učinila na svém čtvrtečním a pátečním jednání rozhodnutí, které by vedlo k vojenskému zásahu v Libyi:

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji Česka k vojenskému zásahu v Libyi mluvil na Radiožurnálu ministr obrany Alexandr Vondra

„Pokud by takové rozhodnutí měla činit, tak k tomu potřebuje základní právní rámec. To znamená mandát Rady bezpečnosti OSN a ten k takovému zásahu není. Nejsme v situaci, kdy by mělo dojít k nějaké vojenské intervenci.“

Británie a Francie nicméně připravují návrh rezoluce o bezletové zóně nad Libyí, který musí projednat a schválit Rada bezpečnosti OSN. Země Organizace islámské konference oznámily, že zónu podpoří. Mají o ní jednat ve čtvrtek ministři zemí Severoatlantická aliance.

„Náš postoj je spíše konzervativní. Pokud by byla vyhlášena bezletová zóna, a takové opatření dává smysl jako pojistka proti bombardování Libyjců Kaddáfího vojáky, musel by k tomu být právní rámec, souhlas klíčových zemí regionu a i tak nemá Česká republika kapacity, aby se této operace mohla účastnit, protože naše letouny nejsou v tomto smyslu dostatečně vybaveny,“ uvádí Vondra a dodává:

„Tudíž asi nejsme těmi, kteří by měli něco podobného prosazovat, když sami nemůžeme aktivně k něčemu takovému přispět. To už je na těch, kteří takovými kapacitami disponují. Jde zejména o Američany a Brity.“

Jaroslav Skalický, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme