Senát bude hlasovat o církevních restitucích. Návrh zřejmě neprojde

Spor o podobu vyrovnání státu s církvemi se přesouvá na půdu Senátu. Vládní představu o restitucích ostře odmítá především ČSSD. Sociální demokraté mají v horní komoře parlamentu většinu a chtějí předlohu vetovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK ČSSD v Senátu před jednáním o církevních restitucích. Petr Vícha, šéf senátního klubu ČSSD (vlevo), Jan Hajda z výboru pro dopravu a zemědělství (uprostřed), šéf Senátu Milan Štěch (vpravo)

TK ČSSD v Senátu před jednáním o církevních restitucích. Petr Vícha, šéf senátního klubu ČSSD (vlevo), Jan Hajda z výboru pro dopravu a zemědělství (uprostřed), šéf Senátu Milan Štěch (vpravo) | Foto: Lucie Husárová 1

Zákon o církevních restitucích podle ČSSD senátem neprojde. Sociálním demokratům dává jistotu odborné stanovisko senátních legislativců. Ti v předloze podle senátora ČSSD Marcela Chládka našli celou řadu chyb a náznaků porušení zákona.

ČSSD vadí především finanční vyrovnání státu s církvemi. Senátor Chládek upozorňuje i na to, že církvím bude majetek vyplácen za jiné ceny, než ostatním restituentům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že jeho strana bude v senátu hlasovat proti návrhu zákona o církevních restitucí

„Například u orné půdy církve dostávají 44,50 korun za metr čtvereční, kdežto podle zákona všichni ostatní 10 korun. Co se týká lesního pozemku, církve dostávají 27,50 za metr čtvereční, kdežto všichni ostatní 9 korun. To je naprosto jednoznačné zvýhodnění církve proti ostatním,“ tvrdí Chládek.

Jeho slova potvrzuje i předseda senátu Milan Štěch, podle kterého jde o velmi neprůhlednou komplexní náhradu.

„Není tam soupis majetku, kterého se to bude týkat. Také hodnocení pozemků, jak zemědělské, tak lesní půdy, je vysoce nadhodnoceno. Takže je tam mnoho vážných důvodů, které zakládají nové nerovnosti, a je tam velké nebezpečí mnoha a mnoha soudních sporů,“ myslí si Štěch.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka potvrzuje, že jeho strana bude hlasovat proti návrhu.

Po církevních restitucích volají stovky obcí. Pomohly by prý jejich rozvoji

Číst článek

„Stejně jako naši poslanci hlasovali proti tomuto návrhu zákona, tak stejně budou hlasovat senátoři sociální demokracie na půdě senátu. A já pevně věřím, že senát ten návrh znovu vrátí do sněmovny a budeme mít poslední šanci na to, abychom apelovali na pravicové poslance ve sněmovně tak, aby tento návrh nakonec nebyl přijat,“ říká Sobotka.

I někteří koaliční senátoři mají pochyby

Návrh zákona počítá s tím, že by se mělo církvím postupně vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci a také vrátit 56 procent majetku zabaveného komunistickým režimem. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má kvůli tomu zablokované některé nemovitosti a pozemky více než 1500 obcí a měst. Nečas také zdůrazňuje, že nejde o návrh církevních restitucí:

Přehrát

00:00 / 00:00

O církevních restitucích mluvil v Ranním interview Radiožurnálu předseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu za ČSSD Jan Hajda

„Ale je to návrh, který narovná vztahy mezi státem a církvemi, zbaví církve závislosti na státu. Na druhé straně je povede k samostatnosti a skončí i nedůstojný stav, kdy například kněží jednotlivých církví jsou fakticky vedeni jako státní zaměstnanci a placeni ze státního rozpočtu,“ upozorňuje Nečas.

Statek ve Slivenci čeká na opravu 20 let. Bez restitucí bude dál chátrat

Číst článek

K návrhu však mají výhrady i někteří senátoři vládních stran, například Jaroslav Kubera z ODS.

„Pravděpodobně se zdržím hlasování, protože ty problémy jsou opravdu takového rázu. Ale mám velké rozpaky, protože na jedné straně si myslím, že je správně, aby došlo k odluce církví od státu. Ale ten způsob zejména toho navyšování finanční náhrady mi sympatický není,“ vysvětluje Kubera.

Předseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu za ČSSD Jan Hajda v Ranním interview Radiožurnálu, řekl, že hlavní vystoupení v Senátu za ČSSD bude mít zřejmě on. „Naše vystoupení bude absolutně argumentační.“

„Způsob vyrovnání v zákoně je pro nás nepřijatelný z několika důvodů.
„U tak závažného dokumentu, je pro nás nepřijatelné, že vůbec není obecně jasný okruh majetku, ze kterého bylo vycházeno při stanovení výše finančního nároku a není jasné, jaký byl použit oceňovací předpis,“ zdůraznil Hajda.

Milan Kopp, Milada Richterová, Věra Pfeifferová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme