Senát bude v novém složení volit své vedení

Senátoři se dnes sejdou poprvé v novém složení. V horní komoře tak bude mít nově nadpoloviční většinu sociální demokracie. Senátoři rozhodnou o novém vedení horní komory, jejích výborů a komisí. Třetina z nich, která byla letos zvolena, ale musí nejprve složit ústavou předepsaný slib, a ujmout se tak plně svého mandátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnský palác je dnes sídlem Senátu Parlamentu České republiky

Valdštejnský palác je dnes sídlem Senátu Parlamentu České republiky | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

Novým předsedou senátu by se podle dohody jednotlivých klubů měl stát sociální demokrat Milan Štěch. Místopředsedů by mělo být i nadále pět. To je ale podle předsedkyně klubu TOP09 a Starostové Soni Paukrtové moc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s pravděpodobným budoucím předsedou senátu Milanem Štěchem

„Náš klub má na to trošku jiný názor. Už v minulém funkčním období jsme měli pocit, že by stačili čtyři místopředsedové. Tehdy se zdůvodňoval počet tím, že Česko předsedalo EU, což v tuto chvíli není,“ vysvětlila. „Po dohodě s naším klubem budu navrhovat, aby místopředsedové byli pouze čtyři, ale myslím, že mi návrh neprojde,“ dodala.

Že je pět místopředsedů moc, si myslí i bývalý předseda horní komory Přemysl Sobotka: „Číslovka pěti předsedů je nadbytečná. Osobně preferuji čtyři, ale kdo rozdává karty, je sociální demokracie.“

Podle Milana Štěcha není pravděpodobné, že se všechna rozhodnutí udělají již na stranickém sekretariátu, když bude mít sociální demokracie v senátu většinu. "V našem klubu se hlasuje podle toho, jaký mají na danou problematiku senátoři názor a tak tomu bude i v budoucnu. Předpokládám ale, že v zásadních otázkách týkajících se reforem zavládne velká shoda," tvrdí.

I menší strany se vyslovily pro místopředsedu z KDU-ČSL

Voliče před volbami do senátu získala ČSSD mimo jiné také slibem, že bude korigovat vládní reformy. Jak si Štěch myslí, bude záležet na tom, jak vážně bude vládní koalice myslet dlouhodobou platnost reforem. "Pokud bude přesvědčena, že jsou dobré a že by měly platit delší období, měla by hledat shodu s námi, aby v případě výměny vlády byla jistota, že reformy se nebudou od samých kořenů měnit." Dodává však, že poslední slovo má, i přes zamítnuní některých zákonů senátem, poslanecká sněmovna.

Top 09 a Starostové mají sice pět členů, ale počítá se pro ně jen s předsednictvím jedné komise, zatímco o jednoho početnější KDU-ČSL mají získat kromě předsednictví komise i místopředsedu komory.

Milan Štěch však oponuje: "Požádali jsme zbývající dva menší kluby a nezařazené, aby se dohodli, kdo by měl být pátým místopředsedou, aby bylo doaženo poměrného zastoupení. Klub KDU-ČSL má o jednoho člena více a i nezařazení se přiklonili k tomu, aby nominace přišla z KDU-ČSL."

"Je to politická dohoda, ke které měli výhrady pouze Top 09 a Starostové. Když místopředsedu zrušíte, poměrné zastoupení nedodržíme. Jinak by měla sociální demokracie jen jednoho místopředsedu a my jako klub máme přece většinu," pravděpodobný budoucí předseda senátu Štěch.

Škromach: Protiváha pravicové sněmovně

Jedním z nových místopředsedů horní komory by se měl stát i sociální demokrat Zdeněk Škromach. Radiožurnálu řekl, že teď předpokládá, že se Senát stane protiváhou pravicové Poslanecké sněmovně.

„Cílem senátních voleb bylo změnit poměr sil v horní komoře poté, co se po volbách na jaře ustavila vláda na principu koalice, která neobsahuje vítěznou stranu,“ řekl.

„A je to vlastně naše snaha určitým způsobem korigovat ten jarní výsledek a určitým způsobem ovlivnit i některá rozhodování, která bude činit tato vláda, ve prospěch občanů,“ uvedl Škromach.

Sobotka: Otevřenost vůči veřejnosti

Schůzi Senátu by dnes měla předsedat dosavadní 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Přemyslu Sobotkovi, který svoji pozici obhajoval, totiž vypršel mandát 13. listopadu a nový získá až dnes složením slibu.

Sobotka by měl také získat jedno z místopředsednických křesel. I z této pozice by chtěl pokračovat v některých cílech, které měl doposud.

„Samozřejmě práce místopředsedy má trošku zúženější prostor než má předseda. Ale pevně věřím, že se podaří udržet témata, která já jsem zvedl. To znamená kvalitní legislativu, dobou zahraniční politiku na parlamentní úrovni, kde si myslím, že je to až nedoceněné, protože je to trošku mediálně nezajímavé. A také otevřenost Senátu vůči veřejnosti,“ přiblížil.

Veronika Malá, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme