Senátní volby ještě nemusí ČSSD vyhrát, tvrdí politologové

Sociálním demokratům by se po druhém kole senátních voleb mohlo podařit získat v horní komoře parlamentu většinu potřebou k brzdění vládních reforem. ČSSD po prvním kole totiž vede ve dvanácti obvodech, ODS v deseti. Politologové ale upozorňují, že všechno ještě může být jinak. I díky očekávané nižší účasti ve druhém kole voleb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSSD sleduje průběžné výsledky voleb na plátně v suterénu Lidového domu.

ČSSD sleduje průběžné výsledky voleb na plátně v suterénu Lidového domu. | Foto: Tomáš Adamec

Celkem postupuje dvaadvacet kandidátů za ČSSD, osmnáct za ODS, pět za TOP 09, tři za KDU-ČSL, po jednom za VV a KSČM, zbylí tři jsou nestraníci. Podle politologa z Metropolitní univerzity v Praze Petra Justa se letos sociální demokraté na senátní volby mimořádně zaměřili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politologové Petr Just a Kamil Švec na Rádiu Česko.

„Pro letošní volby se ČSSD mnohem více zaměřila na vlastní proces výběru kandidátů a udělala několik dobrých strategických kroků. Výběr kandidátů pro letošní senátní volby zvládla ČSSD daleko lépe než v minulých letech. To se projevilo i poměrně vysokou účastí, která u senátních voleb obvyklá nebývá,“ řekl Just.

Počty kandidátů do druhého
kola senátních voleb:
22 za ČSSD
18 za ODS
5 za TOP 09
3 za KDU-ČSL
1 za VV
1 za KSČM
3 nestraníci

ČSSD podle politologa z Univerzity Hradec Králové Kamila Švece totiž pochopila, že to je jediná cesta, jak může zabránit reformním krokům vládní koalice. „Proto se pro ní senátní volby staly mimořádně důležité. Proto postavili takové kandidáty jako bývalého eurokomisaře Špidlu nebo bývalého ministra financí Mládka,“ podotkl Švec.

A vyšší volební účast podle něj pomohla právě sociální demokracii. „Nicméně to neznamená, že jim to pomůže v kole druhém. Volební účast bude mnohem nižší, většinou se ve druhém kole pohybuje kolem třinácti, čtrnácti procent. Proto nemusí uspět tak velké množství sociálních demokratů, jak to teď vypadá,“ dodal Švec.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme