Senátoři rozhodnou, zda lidé bez práce budou moci odejít do předdůchodu

Senátoři rozhodnou, zda lidé, kteří se krátce před důchodem ocitnou bez práce, budou moci odejít do takzvaných předdůchodů. Výhodou předdůchodu, který by zájemci mohli využít nejdřív pět let před starobním důchodem, bude to, že se jim nebude krátit výše penze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na předdůchody by měli přispívat zaměstnavatelé. Senátorka za Severočechy.cz Alena Dernerová penzijní reformu jako celek kritizuje. Myslí si ale, že předdůchody jsou řešením pro některé profese.

„Ta forma těch předdůchodů, to je taková řekla bych berlička. Všem došlo, že nemohou všichni jít do důchodu ve stejné časové linii, jinak je to třeba s učitelem nebo lékařem, ale jinak je to třeba se zedníkem nebo svářečem. Hlavní problém jsou pracovní místa a ta by se měla vytvářet, aby pak skutečně mohli pracovat všichni,“ vysvětluje Dernerová.

Senát zřejmě schválí zdražení cigaret o čtyři koruny během dvou let

Číst článek

Ve srovnání s dřívějším odchodem do starobní penze nebude mít předdůchod na výši pobírané měsíční dávky v penzi vliv. Podmínkou pro odchod do předdůchodu ale bude i jeho minimální dosažená výše - asi osm tisíc korun.

Podle končícího ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka ale už nebude možné předdůchod opustit, když si člověk najde práci.

„Pokud už člověk jednou vejde do toho systému, kdy tedy čerpá z penzijního systému, tak potom už, i když sežene zaměstnání, tak ta penze mu bude vyplácena dál,“ říká Drábek.

ČSSD odmítá zrušení vyvlastňovacích paragrafů v horním zákoně

Číst článek

Václava Marešová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme