Šestý den povodní: Přibyli další mrtví. Tisíce lidí jsou stále bez proudu

Už šest dní bojuje Česko s povodněmi. V řadě obcí už se začalo se sčítáním škod a odklízením následků povodní, na více než deseti místech však stále platí stav ohrožení. Voda si dnes vyžádala další lidské oběti. Na jihu Čech zahynuli dva vodáci, s nimiž se převrátil raft. Vodohospodáři se už připravují také na srážky, které mají přijít o víkendu a na začátku příštího týdne, a upouštějí vodní nádrže. Deště by neměly být tak velké, jako ty poslední, přesto mohou hladiny řek zvednout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid v Srbsku na Berounce

Úklid v Srbsku na Berounce | Foto: Petr Kološ

Pro Jihočeský kraj, Prahu a střední Čechy a Ústecký kraj stále platí až do odvolání výstraha hydrometeorologů. Na nejvyšším povodňovém stupni bylo podle webu ČHMÚ kolem půl druhé odpoledne v České republice 13 úseků, z toho šest v jižních Čechách, čtyři v Praze a středních Čechách a tři na severu Čech.

Vodohospodáři upouštějí z lipenské přehrady víc vody. „Dneska ráno v 9 hodin rozhodla krajská povodňová komise o zvýšení odtoku z lipenské přehrady na 130 kubíků, aby se urychlilo snižování hladiny v nádrži,“ řekl Českému rozhlasu dispečer povodí Vltavy Petr Hovorka.

Do neděle chtějí vodohospodáři poslat do řeky 33 milionů kubíků, které slouží jako rezerva k zadržení povodňové vlny. Na třetí povodňový stupeň kvůli tomu vystoupala Vltava ve Vyšším Brodu.

Upouštějí se i další přehrady v Jihočeském kraji – Římovská pod Českými Budějovicemi a přehrada na Husinci. Vedení kraje se tím chce připravit na příchod dalších srážek, které meteorologové hlásí na začátek příštího týdne.

Provoz metra byl obnoven. Některými stanicemi se jen projíždí

Číst článek

Podle povodí Vltavy a Labe by měly mít přehrady do víkendu dostatečnou rezervu, aby případnou další vodu zachytily.

Hladiny řek v Česku většinou klesají. Některé zatopené oblasti se ovšem zbavují vody jen velmi pomalu.

V Mělníku už se lidé mohou vracet domů, zatím se to však týká jen asi 50 obyvatel z Českolipské ulice. Své domovy muselo během uplynulých dní opustit ve městě na 1500 lidí. Evakuace se dotkla částí Mlazice a Pšovka. Většina lidí se do svých bytů a domů vrátí pravděpodobně v sobotu ránu, kdy by Labe v Mělníku mělo klesnout o další metr.

Soutok Vltavy s plavebním kanálem v Mělníku 4. června odpoledne | Foto: Martin Hromádka

V Ústí nad Labem vody v Labi ubývá, avšak velmi pomalu. Kolem šesté ráno se hladina stále pohybovala na více než deseti metrech. Oproti své nejvyšší úrovni klesla asi o 50 centimetrů.

Aby se otevřel most Edvarda Beneše z centra do čtvrti Střekov a hlavní nádraží, je potřeba, aby hladina klesla na osm metrů. K tomu by mělo dojít zřejmě v neděli. Pak by se mělo začít uklízet.

Do ústecké části Střekova, která je pod vodou a kam se dá dostat jenom vlakem, míří další policisté, kteří mají zabránit rabování. Řada místních je však i přes vyhlášenou evakuaci doma a lidé si hlídají svůj majetek sami.

Jedna z posledních nenadálých povodňových událostí se týká Ohře. V Nových Kopistech u Terezína kvůli protržené hrázi řeky zasahovaly v noci desítky hasičů. Ti se snažili hlavně o to, aby v obci dál šel proud a nebyla zatopena trafostanice. Zasaženo je asi 45 domů, v některých je i metr vody. Hasiči ji stále odčerpávají vodu. Obec by měla před dalšími škodami chránit narychlo budovaná hráz.

U Terezína povolila provizorní hráz z hlíny a voda zaplavila část Nových Kopist | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Většina míst na severu České republiky už má největší nápor vody za sebou. Patří k nim i Hřensko na Ústecku. I když tam na Kamenici dopoledne platilo extrémní povodňové nebezpečí, lidé začínají uklízet a sčítat škody. Podle starosty Hřenska Jana Havla následky povodně v soutěskách už obec zlikvidovala a v sobotu tam pustí turisty.

Na 7 a půl tisíce lidí na severu Čech stále zůstává bez elektřiny. Dodávky se daří obnovovat jen pomalu, protože i energetici musí čekat, až voda dostatečně opadne.

Bez elektřiny je také asi tisíc domácností a dalších objektů v Praze a v Roztokách u Prahy. Důvodem jsou zatopené trafostanice.

S tím jak voda na řadě míst ustupuje, objevují se nové hrozby, na které upozorňuje i ministr zdravotnictví. Je to v první řadě kontaminovaná voda a riziko infekcí. Celkem záplavy poničily 80 vodovodů a zasáhly devět set studní.

Obce mohou žádat stát o peníze

Obce postižené povodněmi mohou žádat ministerstvo financí o peníze vyčleněné vládou, která jim dá na odstraňování povodňových škod celkem 300 milionů korun. Nejdřív ale musí obce a města požádat o svolení kraj. Zatím o peníze zažádalo jen hlavní město.

„Praha si požádala o 100 milionů korun. Nicméně ministr financí je zmocněný k uvolňování částky do 50 milionů korun. Čili požadavek Prahy bude uspokojený z poloviny,“ uvedl Pavel Kouřil z ministerstva financí.

Povodňová opatření v Praze se týkají i zvířat. Do zoologické zahrady v Ústí nad Labem odcestovala další zvířata z pražské zoo. Po lenochodovi, opicích a ptácích dnes přijela lvice, tygr a želvy. Pražská zoo musela kvůli povodni evakuovat zvířata před zaplavením spodní části areálu. To se týkalo také gorilí tlupy, která se přestěhuje do zoologické zahrady ve Dvoře Králové. Další zvířata byla přesunuta také do olomoucké zoo či zoo Brno.

Se záplavami se potýkají také sousedé České Republiky: Německo, kam dorazila po Labi povodňová vlna z Čech, a Rakousko, Slovensko a Maďarsko, které trápí rozvodněný Dunaj.

Povodňová konta | Foto: Český rozhlas

Škody přes sedm miliard

Povodně si zatím vyžádaly deset lidských životů. Poslední dvě dnes po zasedání ústředního povodňového štábu potvrdil policejní prezident Martin Červíček. U jihočeského Herbertova se na jezu převrátil raft, dva lidé se utopili. Celkový počet obětí povodní může být i vyšší, několik lidí je totiž pohřešováno.

Škody zatím pojišťovny vyčíslily na sedm a půl miliardy korun. Podle hasičů zasáhla velká voda 700 obcí, přes 20 tisíc lidí muselo opustit své domovy.

Policie zaznamenala i případy rabování, většinu pachatelů však už zadržela. Majetek evakuovaných lidí hlídají každý den na dva tisíce policistů, kterým pomáhá vrtulník s termovizí.

Přibývá nabídek zdravotních pojišťoven na pomoc klientům v oblastech záplav. Vedle zvýhodněného očkování proti žloutence je to příspěvek na prevenci infekčních nemocí, například na nákup dezinfekčních potřeb a balené vody. Všeobecná zdravotní pojišťovna rozhodla, že zaplatí dětem ze zatopeného Hřenska a Křešic z Ústeckého kraje a Vestce a Křince ze Středočeského kraje ozdravný pobyt u moře.

Meteorologové o víkendu čekají další srážky. Vltavská kaskáda je prý připravená

Číst článek

Za necelé čtyři dny nasbíraly neziskové organizace víc než 15 milionů korun. Největší sumu zatím eviduje Člověk v tísni, kde je zatím přes osm milionů korun. Zhruba tři miliony potom získala organizace Adra. Dalších asi 800 tisíc dorazilo přes dárcovské SMS. K dispozici je i web Povodňové pomoci, kde se shromažďují nabídky dobrovolníků a organizátorů.


Zobrazit místo Povodně na větší mapě

Porovnání povodní 2002 a 2013 - legenda k mapě | Foto: Český rozhlas

Český rozhlas, Petr Medek, Marína Dvořáková, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme