Situaci v OKD bude řešit speciální pracovní skupina, jednat začne už v úterý

Už zítra se kvůli situaci v OKD sejde speciální pracovní skupina. Ve firmě hrozí masivní propouštění, vláda chce proto horníkům pomoct. Firmu ale dotovat odmítá. Ve speciální skupině budou zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a také sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) | Zdroj: ČTK

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dnes po jednání vlády řekl, že skupina bude zkoumat možnost využít politiky zaměstnanosti nebo třeba dotování dopravy na dojíždění do práce. Kvůli OKD chce také vůbec poprvé použít Evropský globalizační fond.

„Vytvoříme pracovní skupinu, která se bude zabývat tím, jak pomoci horníkům, dalším zaměstnancům navázaným na OKD, jak pomoci lidem v Moravskoslezském kraji, jak pomoci regionu. Zkusíme použít globalizační fond, což se ještě v České republice nestalo a mělo by to být použitelné právě pro takovéto případy,“ uvedl Mládek.

V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku pracuje 1700 lidí. Celá OKD má přes deset tisíc zaměstnanců a další 3000 pracují pod agenturami. Tisíce pracovních míst jsou pak na těžbu navázány. Podle odborů by se případný konkurz OKD dotkl až 40 tisíc lidí.

Evropský globalizační fond pomáhá třeba zaměstnancům, kteří přišli o práci ve firmě postižené globálními finančními problémy.

Vláda by horníkům chtěla pomoct třeba i tím, že jim v případě, že přijdou o práci, zajistí rekvalifikaci. Odbory ale tuto možnost odmítají. Dnes to před jednáním vlády a tripartity řekl Jan Sábel, předseda Odborového svazu pracovníků v hornictví.

„Zkuste překvalifikovat horníka, který má 55 let. My máme požadavky na vládu, Parlament v současné době řeší předčasné důchody. Je to pár tisíc lidí, kteří by mohli odejít do předčasných důchodů,“ podotkl Sábel.

Podle odborářů je problém větší. Nejde jenom o horníky, problémy má také ocelářský průmysl na severu Moravy. Situaci je podle odborů třeba řešit v celém regionu.

Důl Paskov | Foto: Český rozhlas

Problémy začaly u Dolu Paskov. Stát má s majitelem dolu, společností NWR, dohodu, která ovšem přestala platit, protože ceny uhlí klesly pod stanovenou hodnotu. Začalo se mluvit o nutnosti uzavřít novou dohodu.

Těžební firma NWR chce důl Paskov uzavřít už na konci příštího roku. Pokud by měla pokračovat v těžbě, chce firma údajně po státu čtyři miliardy korun. S těmito penězi by prý OKD mohla fungovat ještě pět let.

Podle Mládka ministři od vedení těžební firmy dostali návrh, o kterém se na dnešním jednání odmítli bavit. „Zejména když by dodán pro kolegy 48 hodin před začátkem jednání. Nicméně s vedením firmy jsme připraveni jednat někdy počátkem příštího roku, ale odmítáme se podřizovat nějakým ultimátům,“ doplnil ministr průmyslu.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD o víkendu odmítl, že by stát měl finančně pomoct těžební společnosti. Už dříve odmítl také návrh, aby stát provozoval Důl Paskov.

Blanka Černá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme