Škárka chce předložit důkazy o předávání peněz

Poslanec Jaroslav Škárka skončil ve Věcech veřejných. Rozhodla o tom stranická rada. Škárka ve vysílání České televize uvedl, že peníze, které měl dostávat od představitelů VV, nepovažoval za uplácení, ale pouze za částky spojené s výkonem místopředsednické funkce. Důkazy o předání financí chce předložit dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Škárka (Věci veřejné)

Jaroslav Škárka (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Jaroslav Škárka prozradil týdeníku Respekt, že měl inkasovat peníze za loajalitu vůči Věcem veřejným. Později svá tvrzení označil za mystifikaci, avšak v zápětí je opět změnil a v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes uvedl, že od září za svou loajalitu pobíral měsíčně 55.000 korun. Minulý týden prý také dostal 170.000 přímo od ministra dopravy Víta Bárty.

Strana ho kvůli tomu vyloučila ze svého středu i z poslaneckého klubu. Škárka chce ale i nadále zůstat ve sněmovně - chce totiž podpořit politiku vládní koalice. Podrobnosti ke svému případu chce zveřejnit dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad vývojem ve Věcech veřejných se ve Světě o deváté zamýšleli jejich předseda v Plzeňském kraji Jiří Krátký a politolog Libor Kopeček

"Já jsem částky od pana Bárty nepovažoval za částky týkající se nějakého uplácení, ale pouze jako částky spojené s výkonem mé stranické funkce," uvedl také v Událostech komentářích České televize Jaroslav Škárka. Důkaz o předání peněz chce podle svých slov předložit veřejnosti dnes.

Jaroslav Škárka se obává, že ho někdo sleduje. Podal proto trestní oznámení na policii. Prozradil to v České televizi.

„Mě několikrát sledovala auta. Dokonce i mé soukromé auto bylo podle všech indicií monitorováno. Vím, jakou SPZ jedno z těch vozů mělo. Uvedl jsem to na policii, kde jsem podával trestní oznámení, takže se třeba dozvíme, kdo to byl a kdou za tím stál,“ tvrdí Škárka.

Jiří Krátký předseda Věcí veřejných Plzeňského kraje ve Světě o deváté uvedl, že z jeho pohledu důvod k vyloučení Škárky ze strany nebyl. „Jak znám pana Škárku po osobnostní rovině, tak ho považuji za člověka slušného, který říká pravdu. Vyloučení, myslím, není adekvátní, mělo mu předcházet nějaké vyšetřování, které by věc uvedlo na správnou míru.“

Podle jeho názoru jednal Škárka pod nějakým tlakem. „A neměl asi jinou možnost. Patrně ten tlak se stupňoval do takové míry, že dnes to chce, a také to udělal, zveřejnit,“ poznamenal Krátký, ale současně zdůraznil, že o údajném uplácení nic neví. „Bohužel jsem ještě neměl možnost mluvit s panem Škárkou.“

Politolog brněnské Masarykovy univerzity Libor Kopeček si ve Světě o deváté položil otázku: „Co jsou vlastně VV z hlediska své vlastní vnitřní integrity? Dle mého názoru strana, která páchá politickou sebevraždu v přímém přenosu je velmi zvláštní stranou.“

„Mám velmi zvláštní pocit, že strana z hlediska toho, co představuje, je nečitelná a v podstatě se rozkládá,“ uvedl Krátký.

Případ pro psychiatra

Celému případu přestává rozumět politoložka Vladimíra Dvořáková. „S některými otázkami by se média neměla obracet na politology, ale spíše na psychiatry nebo alespoň na psychology. Politologie už na toto nemá nástroje,“ konstatovala Dvořáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byla politoložka Vladimíra Dvořáková

„Hraje se tu jakási parodie na politiku, parodie na společnost. Není běžné, aby vrcholný politik říkal něco, co vzápětí popře a označí za mystifikaci. Mystifikace znamená, že dotyčný veřejnosti lže a v civilizovaných zemích je to považováno za jeden z největších deliktů. U nás je to už možná jen taková drobnost,“ řekla Dvořáková.

Snižování důvěry v politické instituce podle politoložky vždy nahrává nejrůznějším autoritářským systémům. „Jejich vůdci pak tvrdí, že právě oni nastolí pořádek. Společnost to velmi rozkládá a vyvolává pocity frustrace,“ myslí si Vladimíra Dvořáková.

Milan Kopp, Igor Maňour, Jan Pokorný, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme