SLEDOVALI JSME ONLINE: První kolo je sečteno. Do finále postupují Zeman a Schwarzenberg

O tom, kdo vystřídá Václava Klause ve funkci prezidenta republiky, se rozhodne ve druhém kole volby za dva týdny. V nynějším prvním kole nikdo nadpoloviční většinu hlasů nezískal. Ve druhém kole se utkají Miloš Zeman (SPOZ) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). Oba postupující kandidáti skončili s vyrovnaným výsledkem. K volebním urnám přišlo přes 61 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman | Foto: koláž Český rozhlas

Miloš Zeman zvítězil v prvním kole se ziskem 24,21 procenta hlasů. Karla Schwarzenberga volilo 23,40 procenta lidí. Rozdíl mezi oběma kandidáty je přibližně 40 tisíc hlasů, což odpovídá například velikosti Třebíče, Prostějova nebo Mladé Boleslavi.

Ostatní kandidáti do dalšího kola volby nepostupují. Jan Fischer, který podle předvolebních průzkumů patřil k favoritům, získal pouhých 16 procent hlasů. Je to pro něj osobní zklamání, ale výsledek bere na vědomí a respektuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidáti na prezidenta Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg poskytli rozhovor Radiožurnálu

V prvním kole skončili také dva straničtí kandidáti, Jiří Dienstbier (kandidát ČSSD) a první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (kandidát ODS). A také hudebník a výtvarník Vladimír Franz.

V prvním kole skončily také všechny tři prezidentské kandidátky. Z nich nejúspěšnější byla Zuzana Roithová se ziskem necelých pěti procent hlasů. Za ní pak Táňa Fischerová a na poslední příčce Jana Bobošíková.

Před druhým kolem bude důležité, koho neúspěšní kandidáti podpoří. Vedení ČSSD nepřímo podpořilo Miloše Zemana. Kandidát strany Jiří Dientsbier ale žádné osobní doporučení voličům nedá. Jak Miloš Zeman, tak Karel Schwarzenberg nejsou podle něj pro voliče dobrou volbou.

Jan Fischer zatím neví, koho podpoří. Kandidát ODS Přemysl Sobotka doporučil svým voličům, aby hlasovali pro Karla Schwarzenberga. Toho doporučuje také Zuzana Roithová, která kandidovala za KDU-ČSL. Řekla, že je přesvědčená, že by bylo špatné, kdyby se vrátila politika Miloše Zemana. A proti tomu je třeba se postavit ve druhém kole.

Jana Bobošíková přímo řekla, že ve druhém kole nepodpoří žádného z kandidátů. Vladimír Franz zatím nebude sdělovat jméno svého favorita. Táňa Fischerová je ráda, že postoupil Karel Schwarzenberg, ale platí její výhrada, že je součástí této vlády a s tím má Fischerová velký problém. Koho podpoří, si ještě rozmyslí.


Výsledky prvního kola prezidentských voleb

Číst článek

Ve Schwarzenbergově a Zemanově bydlišti žádné oslavy nepropukly

Číst článek

ČRo, Martin Hromádka, Katarína Brezovská, Matěj Skalický, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme