Sledovali jsme ONLINE: Finále prezidentských voleb provází velký zájem, někde už došly lístky

První den druhého kola přímé volby prezidenta po osmi hodinách skončil. Podle odhadů volebních komisí přišlo během pátku zhruba 40 procent voličů, tedy podobně jako před dvěma týdny. Vážnější problémy hlasování nepostihly, jen na Šumavě krátce došly hlasovací lístky a v Havlíčkově Brodě se objevilo podezření na falešné voličské průkazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Možnost zasáhnout do výběru příští hlavy státy si nenechaly ujít ani řádové sestry Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě na Uherskohradišťsku

Možnost zasáhnout do výběru příští hlavy státy si nenechaly ujít ani řádové sestry Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě na Uherskohradišťsku | Zdroj: ČTK

Hlasovací lístky se voličům na rozdíl od prvního kola rozdávají až ve volebních místnostech.

Vítěz by měl být znám v sobotu před čtvrtou odpoledne. Zpracovávat výsledky hlasování má na 3 200 lidí na přebíracích místech a kromě toho 60 statistiků přímo v úřadu.

Oba prezidentští kandidáti odevzdali svůj hlas už krátce po otevření volebních místností. Karel Schwarzenberg volil v Sýkořici na Rakovnicku, hlasovací lístek však zapomněl vložit do obálky a hlas tak nebude započítán. Chyby si nevšiml ani žádný z přítomných novinářů.

Miloš Zeman volil v základní škole Brdičkova v Praze-Stodůlkách. Doprovázela ho manželka Ivana a dcera Kateřina. Stejně jako při prvním kole byl nevrlý a nechtěl se k ničemu vyjadřovat.

V Havlíčkově Brodě volební komise objevila zřejmě falešný voličský průkaz

Číst článek

Odcházející prezident Václav Klaus vhodil do urny svůj hlas v základní umělecké škole v Praze-Kobylisích. Dorazil se svou snachou a vnukem, avšak bez manželky Lívie. Neprozradil, komu svůj hlas dal, už v průběhu kampaně ale nepřímo podporoval Miloše Zemana. Potvrdil také věrohodnost SMS zprávy, podle níž bude uvažovat o emigraci, pokud by volby vyhrál Karel Schwarzenberg.

První den voleb neprovázely větší problémy. Některé šumavské obce však překvapil obrovský zájem lyžařů s voličskými průkazy. Na Modravě nebo Horské Kvildě dokonce docházely hlasovací lístky a hrozilo dočasné uzavření volební místnosti.

Návštěvníci hor zaskočili volební komise. Na Šumavě na chvíli došly hlasovací lístky

Číst článek

V Havlíčkově Brodě volební komise objevila pravděpodobně falešný voličský průkaz. Jednoduchý test naznačuje, že se jednalo o kopii. Nikdo zatím neví, kolik falešných průkazů je v oběhu. Přesně to zřejmě bude možné zjistit až zítra po ukončení voleb, kdy se budou moci porovnat počty vydaných a ve volebních místnostech použitých průkazů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh prvního dne druhého kola přímé prezidentské volby hodnotil krátce po uzavření volebních místností ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych

„Zatím nemáme jedinou informaci, jak od operačního střediska Policie České republiky, tak od krajů, že by byly zjištěny případy, kdy by to byl podvod nebo snaha o podvod,“ prohlásil krátce po uzavření volebních místností ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych.

Dosavadní průběh voleb pak Václav Henych hodnotí jako bezproblémový, a to i v oblastech, kde se očekával nápor voličů s voličskými průkazy. Ministerstvo vnitra pak vydalo doporučení, aby volební komise věnovaly voličským průkazům zvýšenou pozornost.

O voličské průkazy byl před druhým kolem prezidentské volby velký zájem. Na některé obecní úřady si pro ně přišlo až třikrát víc lidí než před prvním kolem hlasování. Obce si pro obě kola prezidentské volby vyžádaly na ministerstvu vnitra 700 tisíc tiskopisů.

Český rozhlas, Mirko Kašpar, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme