Sněm hnutí ANO zvolí nové vedení, Babiš nemá vyzyvatele

Hnutí ANO bude po dvou letech volit nové vedení. O tom, kdo bude v jeho čele, pochyby nejsou - Andrej Babiš nemá ve volbě konkurenci. Tlačenice je ale o křesla dalších členů nejužšího vedení vládního uskupení. Do boje o maximálně pět postů je zatím přihlášených 18 kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Andrej Babiš si v čele hnutí i dál přeje všech čtrnáct krajských organizací ANO.

„Na rozdíl od jiných politických stran, kde je často ve vedení strany premiér plus ministři nebo podobně vysoce postavení zástupci ve vládě, bych si já spíš představoval nějaký mix mezi poslanci, ministry, komunálními politiky a krajskými předsedy,“ nastínil svou představu šéf hnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program celostátního sněmu ANO nastínila redaktorka Věra Masopustová

Na seznamu kandidátů na prvního místopředsedy je pět lidí. Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová se už ale dala slyšet, že svoji kandidaturu stáhne a zkusí volbu řadového místopředsedy. Stejně se už dřív rozhodl i ministr obrany Martin Stropnický, který se bude ucházet o místo řadového místopředsedy nebo člena předsednictva.

„My určitě budeme muset v těch příštích týdnech a měsících zpřesňovat náš program a formulovat věci, které jsme ještě možná voličům dlužní. A u toho bych rád byl,“ uvedl Stropnický.

Pět volných míst, 18 kandidátů

Hlavním favoritem ve volbě prvního místopředsedy s nominací z osmi krajů je šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Ten patří k Babišovým nejbližším lidem. A to, že ho chce mít po ruce, dal šéf hnutí najevo už před dvěma lety. Tehdy totiž sněm Faltýnka nezvolil za prvního ani řadového místopředsedu. Až po Babišově podpoře se stal jedním z osmi členů předsednictva.

V tom, co by teď chtěl po případném zvolení dělat, má Jaroslav Faltýnek jasno: „V podstatě to, co dělám nyní, ale lépe. Chtěl bych tomu věnovat více času. Je to hlavně zlepšení komunikace mezi poslaneckým klubem, vedením hnutí a členskou základnou. Tady cítím hendikep.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Delegáti celostátního sněmu hnutí ANO zvolí nové vedení. O programu sněmu mluví předseda Andrej Babiš

Proti Faltýnkovi kandidují ještě místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová, poslankyně Radka Maxová a místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Celkem třináct je pak uchazečů o maximálně čtyři křesla řadových místopředsedů. Kromě Kleslové a Stropnického by jimi chtěli být například poslanci Ivan Pilný a Jan Volný. Naopak i přes nominaci nebude kandidovat ministr životního prostředí Richard Brabec, uvedla to ráno Česká televize.

Sněm by měl rozhodnout i o dalším směřování hnutí, jeho vztahu ke koaličním partnerům nebo o rozšíření členské základny. Odpovědět by ale mohl i na otázku, kam se na politické mapě vlastně ANO řadí.

„Na sněmu chceme zvolit naše orgány a vedení, to je velice důležité. Taky chceme zopakovat naše myšlenky, idee, hodnoty, program. Hlavně také chceme sdělit, co děláme a chceme dělat pro lidi. Naše hnutí je stále obviňováno, že nemá program, což samozřejmě není pravda,“ říká Babiš.

Přiznává ale, že strana vznikla spontánně a narychlo: „Nikdo to nečekal. Netajím se tím, že jsme nebyli připraveni. A když jsme vyjednávali o koalici, tak jsme byli amatéři a pořádně jsme ani nevěděli, do čeho jdeme. Nestydíme se za to.“

„Ten rozdíl, mezi námi a ostatními politickými stranami, je, že jsme neustále otevření. K nám může přijít kdokoliv, kdo se chce podílet na změně naší země. Nejsme klasická politická strana, kde je potřeba si vysedět 10 nebo 20 let, aby se někdo stal ministrem a premiérem,“ dodává Babiš.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme