Sněmovna má o vyslovení nedůvěry vládě hlasovat v úterý

Vládu čeká ve sněmovně hlasování o nedůvěře. Opoziční sociální demokracie dnes potvrdila svůj úmysl vyvolat příští úterý v dolní komoře parlamentu hlasování, kterým by poslanci vyslovili vládě nedůvěru. Nejmenší vládní strana Věci veřejné žádá, aby se kvůli kauze končícího ministra životního prostředí a místopředsedy ODS Pavla Drobila co nejdřív sešly koaliční špičky

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování o státním rozpočtu na příští rok

Hlasování o státním rozpočtu na příští rok | Foto: Tomáš Adamec

Mimořádná schůze, na které se ČSSD pokusí vyslovit nedůvěru koaliční vládě, bude příští týden v úterý. Termín oznámila předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS. V tento den se tak budou konat celkem tři sněmovní jednání. Poslanci se nejprve sejdou, aby projednali zákony vrácené Senátem a pak je na programu první mimořádná schůze svolaná na žádost ČSSD. Ta se bude týkat odchodů lékařů.

Hned poté začne jednání o nedůvěře vládě. Podle Němcové se ale nedá zaručit, že poslanci takový maraton stihnou:

"Při troše civilizovaného chování se to zvládnout dá. Všichni vědí, co chtějí říci, vědí, že se mají vejít do toho dne, tak pokud tomu přizpůsobí svá vystoupení, jejich délku, tak je možné, že to absolvujeme,“ doufá Němcová.

VV netrpělivě očekávají premiérův návrat z Bruselu

Věci veřejné vyzvaly premiéra Petra Nečase, aby se co nejdříve vrátil zpět do Prahy po skončení nezbytných jednání v Bruselu. Koaliční schůzka týkající se podezření z korupce okolo ministra životního prostředí Pavla Drobila se uskuteční v pátek po Nečasově návratu.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil a premiér Petr Nečas | Foto: ČTK

Premiér celou situaci okomentoval pro Radiožurnál velmi stručně: „Nechci vydávat žádná silácká prohlášení, budeme o tom jednat a myslím si, že atmosféra je zbytečně zhysterizovaná.“ Nečas o výzvě Věcí veřejných k návratu ze summitu EU ví. Vzhledem k tomu, že koaliční partner žádá o schůzku po dokončení nezbytných jednání Evropské rady, počítá se schůzkou koalice po skončení summitu v pátek odpoledne.

TOP 09 předčasný návrat nežádá

Situaci považuje za vážnou a svolání koaličního jednání podporuje také další partner ODS na vládní úrovni - TOP 09. Jak ale v České televizi řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, návrat premiéra z bruselských jednání za nutný nepovažuje.

Gazdík také zdůraznil, že předseda vlády má nadále plnou důvěru TOP 09. Podle nejnovějších informací Petr Nečas z Bruselu vzkázal, že do Česka se vrátí až po skončení jednání Evropské rady, kde je nezastupitelný.

Milan Kopp, Pavel Novák, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme