Sněmovní opozice se pokusí zamítnout nový občanský zákoník

Poslanci pokračují v projednávání občanského zákoníku. To na hodinu přerušili sociální demokraté tím, že si vzali hodinovou pauzu na jednání svého klubu. Sněmovna se ale k normě vrátila, protože se ministr práce a sociálních věcí, jehož normy měly přijít na řadu už v jedenáct hodin, zdržel v Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf - ilustrační foto

Paragraf - ilustrační foto

Opozice má ke kodexu řadu výhrad. Zpřetrhá podle ní nynější vazby a přinese právní nestabilitu. Podle vlády nový kodex naopak znamená rozchod s komunistickým právem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu tzv. velké novely občanského zákoníku Poslaneckou snmovnou sleduje Věra Masopustová

Výhrady opozičních poslanců odrážel ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tím, že je kodex dílem expertů a vláda do něho zasahovala jen málo. Navíc jej zadala k vypracování ještě vláda ČSSD:

„Mrzí mne, že se dnes sociální demokraté staví k návrhu takto odmítavě. Protože návrh odpovídá tomu, jak vláda Miloše Zemana schválila věcný záměr."

Autorství právních expertů jako argument pro schválení novely u opozice neuspěl. ČSSD vadí zásahy, které do něj zapracovala vláda. Ty podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky devalvovaly práci expertní skupiny:

Byli bychom rádi, kdyby se na půdě Poslanecké sněmovny v tom dalo ještě něco udělat, ale jsme hodně skeptičtí, protože takovýto kodex nemohou zpracovávat poslanci nebo senátoři.“

Novela občanského zákoníku proto bude ve sněmovně čelit zamítnutí.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme