Sněmovnou zněla Havlova slova, poslanci uctili památku prezidenta

Poslanci dopoledne uctili památku prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Po minutě ticha citovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová úryvky z Havlových projevů, zazněl i zvukový záznam ze sněmovního archivu. V novodobé české historii je to vůbec první rozloučení s prezidentem České republiky na půdě dolní komory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pocta Václavu Havlovi v Poslanecké sněmovně

Pocta Václavu Havlovi v Poslanecké sněmovně | Foto: Filip Jandourek

Předsedkyně sněmovny zahájila pietní shromáždění poslanců citací z prvního projevu Václava Havla před zákonodárci v roce 1993, který přednesl po rozdělení Československa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam pietního shromáždění ve sněmovně k uctění památky Václava Havla

Připomněla mimo jiné i Havlovy argumenty pro náš vstup do NATO nebo jeho apel na poslance v projevu věnovaném otázce idejí právního státu.

Ze zvukového archivu Miroslava Němcová vybrala část posledního projevu Václava Havla z 15. ledna 2003. Na plénu sněmovny ho přednesl krátce před tím, než skončilo jeho druhé volební období ve funkci hlavy státu.

Podle Němcové byla všechna Havlova vystoupení ve sněmovně unikátní a dokumentují, jaké byly základní stavební kameny politiky, kterou tvořil. Předsedkyně sněmovny považovala za vhodné dát prostor myšlenkám Václava Havla, nikoli o Václavu Havlovi.

"Vážený pane prezidente Václave Havle, děkujeme vám," řekla Miroslava Němcová na závěr. Po jejím projevu pietní shromáždění zakončila česká státní hymna.

Poslanci vyjádřili svou soustrast také podpisy do kondolenční knihy v předsálí sněmovny. Předstupovali před Havlovu fotografii, před níž se poklonili a posléze se podepsali do knihy. Vše se odehrálo bez jediného slova.

První český prezident zemřel v neděli ve věku 75 let na svém oblíbeném venkovském sídle na Hrádečku na Trutnovsku. Už krátce po oznámení Havlova úmrtí se lidé začali spontánně shromažďovat na různých místech republiky.

Rakev s ostatky Václava Havla je od devíti hodin opět vystavena v centru Pražská křižovatka, odsvěceném kostele svaté Anny na Starém Městě. Zítra ji koňské spřežení převeze na dělostřelecké lafetě na Pražský hrad. Do Vladislavského sálu pak budou moci lidé přijít a uctít Havlovu památku od zítřejšího odpoledne do čtvrtečního večera.

V kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze dnes od 19 hodin budou sloužit za Václava Havla rekviem. Mši povede Havlův dlouholetý přítel duchovní Tomáš Halík. Ve středu začíná v Česku třídenní státní smutek, pohřeb je naplánován na pátek 23. prosince.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme