Sníh ztížil čištění areálu ve Vrběticích, pyrotechnici přesto pokračují v práci

Sněžení komplikuje práci pyrotechniků ve zničeném muničním areálu ve Vrběticích. Pokud sněhu napadne větší množství, museli by dokonce čištění areálu přerušit. Zatím ale policie o stažení speciálního týmu neuvažuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní zóna

Bezpečnostní zóna | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Pyrotechnici omezí průzkum na prohledání bližšího okolí jednotlivých skladů i příjezdových cest.

Kvůli pěti centimetrům nového sněhu ale není možné dělat rojnice a prohledávat větší kusy luk a lesů.

Včera experti zničili přímo na místě několik kusů poškozené munice, kterou při prohlídce areálu našli. Jednalo se o různé typy výbušnin včetně dělostřelecké munice a nábojů. Dnes žádný řízený odstřel neplánují.

Pyrotechnici začali areál, kde v říjnu a v prosinci vybuchly dva muniční sklady, čistit v pondělí a pracovali tam i o vánočních svátcích.

Munici, která nebude schopná převozu, zlikvidují přímo v areálu, nepoškozenou munici uskladní na místě, kde bude připravena k pozdějšímu odvozu. Asi 14 kilometrů dlouhý bezpečnostní okruh střeží armáda. Na místě je asi 200 vojáků.

Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek půjde do skladů v Květné na Svitavsku.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

Andrea Kratinová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme