Sociální demokraté dál trvají na zákazu spolupráce s komunisty na vládní úrovni

Sociální demokraté v případě vítězství ve sněmovních volbách nepůjdou do koalice s komunisty. Na sjezdu v Ostravě si odmítli zrušit takzvané bohumínské usnesení, které jim zapovídá spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Proti byla jasná optická většina v sále, pro zrušení hlasovalo jen 9 delegátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd ČSSD v Ostravě

Sjezd ČSSD v Ostravě | Foto: Filip Jandourek

Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že je teď předčasné řešit zákaz skládání vlády s komunisty.

„Ten zajíc ještě skutečně běhá po lese. My teď nevedeme debatu o příštích koaličních partnerech. Přeci nikdo neví, kdo v jaké síle bude zastoupen v příští poslanecké sněmovně. My tedy nebudeme předbíhat,“ říká Sobotka a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je teď předčasné řešit zákaz skládání vlády s komunisty.

„Naše názory, naše stanoviska jsou jasná. Včetně toho, že platí bohumínské usnesení. Tím, že nebylo zrušeno, tak sociální demokracie nepočítá s tím, že by vytvářela koaliční vládu, která by zahrnovala komunistickou stranu.“

Sobotka už ale dřív připustil, že pokud by se jeho straně v příštích volbách podařilo zvítězit s výrazným náskokem, je pro ČSSD přijatelná varianta menšinové vlády s podporou komunistů.

Podle staronového prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška dala strana veřejnosti jasný signál, že koalici s komunisty uzavírat nebude:

ČSSD v případě volebního vítězství nebude hýbat se sazbami DPH a zavede progresivní daň

Číst článek

„Prostě je to konec diskuzí, které se vedly v posledních měsících. My jsme dnes jasně řekli, jako nejvyšší orgán sociální demokracie, prostřednictvím sjezdu, že bohumínské usnesení zůstává v platnosti.“

„Alespoň pro mě z toho logicky vyplývá, že otázka společné koalice s KSČM skutečně není na programu dne. Je potom samozřejmě věcí volebního výsledku, jak bude složena příští poslanecká sněmovna k dalším jednání,“ dodává Hašek.

Martina Spěváčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme