Soud musí opět řešit případ Romů, kteří nedostali pokoj v hotelu, rozhodl ÚS

Ústavní soud nařídil znovu otevřít případ dvou Romů, kteří si stěžovali na diskriminaci z důvodu příslušnosti k romskému etniku. Měli telefonickou rezervaci v hotelu v Mostě, když se ale přijeli ubytovat, pokoj nedostali. Podle původního verdiktu se diskriminace neprokázala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle soudce Pavla Rychetského ale soudy pochybily: „Hrubým způsobem porušily jak pravidla, která se týkají zákazu diskriminace, tak pravidla, která stanovuje občanský soudní řád.“

Romové se původně chtěli ubytovat v motelu, kde však nebylo místo. Z recepce si proto zavolali do jiného zařízení, kde jim ubytování přislíbili. Po příjezdu do hotelu ale personál oznámil, že nemá volné pokoje. Oba muži v tom spatřovali diskriminaci založenou na příslušnosti k romské menšině. Od provozovatele požadovali omluvu a jako zadostiučinění 25 tisíc korun.

Krajský soud v Ústí nad Labem a následně i Vrchní soud v Praze jejich žalobu zamítly. Romům se prý nepodařilo prokázat, že skutečným důvodem odepření ubytovacích služeb byl jejich původ. Naopak hotel prý dokázal, že zachází rovným způsobem s hosty jakéhokoliv etnika, rasy či národnosti.

Rada Evropy kritizuje Česko kvůli segregaci romských dětí ve školách

Číst článek

Hotel pro sporné datum předložil objednávku všech pokojů od jistého podnikatele, který ovšem později rezervaci zrušil. Podle soudce Pavla Rychetského obecné soudy neodstranily pochybnost o tom, jestli tato rezervace nebyla jen formální a navíc dodatečná.

„Prokazatelně ze strany zaměstnanců hotelu zazněla věta 's vámi jsou problémy' a oba soudy, které tuto žalobu projednávaly, usoudily, že lze vysvětlit tuto větu právě ve spojitosti s údajným plným obsazením na základě objednávky hotelu,“ zdůraznil Rychetský s tím, že taková interpretace je chybná.

Podle ústavní stížnosti mezi důkazy existují rozpory. Případ prý představuje "notorickou klasiku", se kterou se Romové setkávají i při hledání práce či bydlení. Po telefonu dostanou příslib, když ale přijdou osobně, je náhle vše jinak.

Kauzou se teď bude znovu zabývat Vrchní soud v Praze.

ČTK, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme