Soud udělil Bártovi podmíněný trest, Škárka má jít na 3 roky do vězení

Soud vynesl rozsudek v kauze korupce ve straně Věci veřejné. Dosavadnímu šéfovi poslaneckého klubu strany Vítu Bártovi udělil za uplácení bývalých stranických kolegů osmnáctiměsíční podmínku. Poslance Jaroslava Škárku, který Bártu z uplácení obvinil, poslal na tři roky do vězení za podvod. Zakázal mu také na 10 let vykonávat funkci poslance. Bárta i Škárka se na místě odvolali, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Bárta u soudu

Vít Bárta u soudu | Zdroj: ČTK

Škárkovi v očích soudu uškodilo, že předložil jako důkaz falešné nahrávky, které vznikly mnohem dříve, než uváděl. Také neprojevil žádnou lítost nad svým jednáním a jednal prý tak, aby Víta Bártu poškodil.

Bárta vyvázl jen s podmínkou, protože soudce ocenil, že se neformální šéf VV k rozdávání peněz přiznal a že jeho výpověď byla "v podstatných rysech" pravdivá. Bárta se prý stal "obětí provokace" svých bývalých kolegů, kteří cíleně pracovali na tom, aby ho zdiskreditovali.

Měli by odejít z politiky, reagují politici na odsouzení Bárty a Škárky

Číst článek

Vít Bárta po vynesení rozsudku řekl, že pozastaví členství ve Věcech veřejných a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu strany. Jaroslav Škárka bude řešit, jestli se vzdá poslaneckého mandátu, až po pravomocném rozsudku. Trvá na své nevině, soud podle něj trestá nahlášení úplatku.

Z vynesení rozsudku jsme přinášeli online reportáž. Připomenout si, jací čeští politici byli kdy obviněni z trestných činů, můžete v naší aplikaci.

Plné znění rozsudku nad Jaroslavem Škárkou a Vítem Bártou

Číst článek

Advokát: Rozsudek se dal čekat, případ VV se ale vůbec neměl dostat k soudu

Číst článek


ČRo 1 - Radiožurnál, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme