Soudce odvedl v kauze Věcí veřejných profesionální práci, říká Ondráčka z TI

Od Obvodního soudu pro Prahu 5 odešli v kauze uplácení ve Věcech veřejných Vít Bárta i Jaroslav Škárka s verdiktem vinen. Protikorupční organizace Transparency International, která dlouhodobě kritizovala, že se zatím nepodařilo za korupci odsoudit vysoce postaveného politika, proto dnešní rozsudek vítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Ondráčka

David Ondráčka | Foto: Elena Horálková

„Já myslím, že každý musí být rád, že ta nekonečná telenovela Věcí veřejných u soudu končí a že rozsudek byl vynesen. Z mého pohledu soudce odvedl profesionální práci, umožnil veřejné projednávání kauzy a po zralé úvaze vyřkl z mého pohledu adekvátní rozsudky,“ říká výkonný ředitel Transparency International David Ondráčka.

Teď se podle něj dají čekat vleklé diskuze, zda byly tresty vyvážené a jestli je nelze považovat za příliš tvrdé, nebo naopak příliš měkké. Soudce nicméně ukázal, že česká justice je schopná dovést k výsledku i korupční politické kauzy, dodává Ondráčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Transparency International David Ondráčka hodnotí rozsudek v korupční kauze Věcí veřejných

Vít Bárta podle soudu uplácel někdejší stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí, aby získal jejich loajalitu. Soudce mu vyměřil osmnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem dva a půl roku. Hned poté Bárta oznámil, že pozastaví členství ve Věcech veřejných a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu strany. Příjemce peněz Jaroslav Škárka dopadl hůř, za podvod mu soud uložil tři roky vězení. Deset let také nesmí být poslancem.

Nižší trest pro Bártu ředitele Transparency International příliš nepřekvapuje: „Já samozřejmě považuji korupci za velmi společensky nebezpečnou, ale musím říct, že když třeba Transparency zpracovávala analýzy korupčních rozsudků v posledních letech, tak se ukazuje, že soudy přistupují k podmínečným trestům, zejména u pachatelů, kteří nebyli předtím trestáni.“

Důležité podle něj je, aby následovaly další tresty jako zákaz výkonu funkce nebo případné finanční postihy. Soudce prý mohl Bártovi uložit ještě další pokutu, bez ohledu na propadnutí 600 tisíc, o které se v případu jednalo.

Soud udělil Bártovi podmíněný trest, Škárka má jít na 3 roky do vězení

Číst článek

Otázka, jestli má soudce právo zakázat výkon poslaneckého mandátu, bude předmětem dalších sporů ústavních právníků, myslí si Ondráčka. Připouští totiž, že odebrat poslanci mandát získaný od voličů není úplně snadné. Existují prý ale předchozí případy, o které by se dalo opřít.

„Ale pro mě je zásadní to, aby u těch korupčních trestných činů došlo k tomu, že kromě veřejné ostudy, která je s tím spojená, která tady je úplně nepochybná, aby došlo k tomu, že to shnilé jablko se z toho košíku vyndá, to znamená, že ten člověk už v té veřejné funkci nebude působit a nebude moci páchat podobné věci dále,“ uzavírá ředitel Transparency International.

Jaroslav Škárka bude krátce po 17. hodině hostem Dvaceti minut Radiožurnálu.


Tomáš Pavlíček, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme