Soudy rozhodnou, na které z velkých kauz se vztahuje amnestie

Věznice opustilo už 6227 amnestovaných vězňů. Propouštění je ve většině nápravných zařízení u konce, soudci se proto začali zaměřovat na kontroverzní část prezidentské amnestie. Rozhodují teď o zastavení trestního stíhání u vlekoucích se případů včetně těch týkajících se závažné hospodářské kriminality.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudy, jednací síň (ilustrační foto)

Soudy, jednací síň (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Už tento týden by mohlo být například rozhodnuto o případu konkurzního soudce Jiřího Berky. Soud ho potrestal devítiletým vězením za to, že na základě falešných dokladů posílal firmy do konkurzu.

Škoda tehdy přesáhla čtvrt miliardy korun. Rozsudek ale zatím není pravomocný a případ se vleče od roku 2003. Na Berku by se tedy měla amnestie vztahovat.

Předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek už proto počítá s tím, že po zastavení procesu bude moci Berka znovu soudit. A navíc mu stát vyplatí i několikamilionovou náhradu ušlé mzdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová očekává, že soudy rozhodnou v nejbližších měsících

„Nemáme to ještě spočítané. Není to jednoduché, je to deset let – v dubnu bude deset let mimo službu,“ uvedl Kohoutek. Zatím ale nechce spekulovat, jestli se Berka vrátí do funkce konkurzního soudce, nebo bude rozhodovat jinou agendu.

Jestli se na Berkův případ vztahuje amnestie, teď posuzuje krajský soud v Českých Budějovicích. Podle předsedy soudu Zdeňka Kučery bude jasno během několika dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Martin Drtina se zajímal o případ soudce Berky

Podle všeho se zdá, že Berka na amnestii vydělá. To ale neplatí pro všechny obžalované v této kauze.

„Nelze vyloučit, že bude trestná činnost Berky podléhat celá amnestii, ale může se u některých jiných obžalovaných zjistit, že nebude dopadat na celou trestnou činnost. Určitě nebudou amnestii podléhat všichni obžalovaní, protože u některých ta usnesení o zahájení trestního stíhání byla vydána až po 1. 1. 2005,“ dodává Kučera.

Vláda si uvědomuje nutnost vyplácet v mnoha případech kvůli amnestii kompenzace. Ministr Karel Schwarzenberg proto řekl, že je nutné tyto náhrady zajistit a v rozpočtu s nimi počítat. Konkrétní způsob kompenzací by teď měla vláda vymyslet. Amnestií se bude zabývat už zítra.

13 velkých kauz

Zastavena mají být soudní řízení trvající déle než osm let, která nepřesahují trestní sazbu deset let. Na tuto část prezidentské amnestie se snesla největší kritika, část senátorů si chce dokonce stěžovat u Ústavního soudu. Druhý článek amnestie totiž obětem hospodářské kriminality upírá šanci domoci se svých práv.

TOP 09 navrhuje kompenzace pro lidi, které poškodí amnestie

Číst článek

„My jsme v této chvíli stranou, která vyčkává rozhodnutí soudů. Samozřejmě zákon nám svěřuje standardně opravný prostředek, který za situace, že se budeme domnívat, že buď kauza pod amnestijní rozhodnutí nespadá, to znamená nemá ony vlastnosti, nebo nespadá pod amnestijní rozhodnutí v celém svém rozsahu, tak budeme tato rozhodnutí stížností napadat,“ říká vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Soudci podle ní o jednotlivých kauzách rozhodnou v několika nejbližších měsících. Bradáčová očekává, že stíhání bude zastaveno u 13 velkých případů, které dozorují žalobci Vrchního státního zastupitelství. Jednat by se mohlo kromě případu soudce Berky také o kauzu fondu Trend nebo manažerů Komerční banky.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přijala pozvání do studia Radiožurnálu | Foto: Matěj Pálka

Jinak očekává v rozhodování soudů dvojí praxi. „Buď sami soudci budou přerušovat řízení, protože se budou domnívat, že amnestijní rozhodnutí může být v rozporu s ústavním pořádkem. Druhá varianta je, že k tomuto závěru nedojdou a budou zastavovat trestní stíhání v konkrétních věcech,“ přibližuje.

V úvahu by pak přicházely další dvě varianty. „Buď se ztotožníme s tím, že se amnestijní rozhodnutí týká celé kauzy v celém rozsahu, a pak nám tedy nezbývá než toto rozhodnutí akceptovat. Nebo dojdeme k závěru, že amnestie by se měla týkat pouze části trestní věci, v části by mělo stíhání dále pokračovat. A pokud názor soudu nebude totožný, tak i v této části budeme podávat opravné prostředky,“ vysvětluje Bradáčová.

Martin Drtina, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme