Strany dál představují lídry kandidátek, hnutí ANO povede v Praze Babiš

Předčasné parlamentní volby budou zhruba za 50 dnů a strany finišují s kandidátkami pro předčasné volby. Dnes lídry a program představilo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Ten také povede kandidátku v Praze. Své místo v politickém spektru vidí ANO spíše od středu napravo. Po případném úspěchu proto nechce ve sněmovně spolupracovat s levicí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Hnutí ANO vzniklo v roce 2011, loni se bez úspěchu zúčastnilo senátních voleb. Některé průzkumy mu ale teď dávají šanci u voličů uspět. Financování volební kampaně bude podle Babiše transparentní, všichni dárci budou zveřejněni. Peníze od anonymních sponzorů prý hnutí ANO odmítá.

V Praze povede kandidátku Andrej Babiš. Ve středočeském kraji bude na kandidátce jedničkou bývalý občanský demokrat Tomáš Březina. Dalšími lídry krajských kandidátek jsou i bývalý komentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek a herec a bývalý diplomant Martin Stropnický.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čem chce být hnutí ANO jiné a je pro stávající pravici konkurencí? V Hlavních zprávách js se ptali místopředsedkyň ANO Věry Jourové, a TOP09 Heleny Langšádlové. Téma okomentoval komentátor ČRo Petr Hartman

Na kandidátkách hnutí ANO nejsou jen jeho členové, místa se našla i pro zástupce hnutí Severočeši a Východočeši, kteří, jak řekl Andrej Babiš, hnutí ANO podporují. „Samozřejmě naše krajské kandidátky navrhovaly krajské organizace a potom už tam byla tlačenice, takže to bylo na základě nějakého přesvědčování,“ uvedl Babiš.

Věra Jourová, první místopředsedkyně hnutí ANO, Radiožurnálu řekla, že uskupení nabízí nová řešení a chce především přivést nové lidi do politiky. Dodala, že hnutí připravilo dlouhodobou strategii.

„Naprosto jasně říkáme, že po parlamentních volbách chceme postavit silnou kandidátku do Evropského parlamentu a do komunálních voleb především ve spolupráci s místnímu uskupeními. Velmi budeme sázet na spojení s lidmi, kteří už v komunálu pracují,“ přiblížila.

Místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny Helena Langšádlová poznamenala, že hnutí ANO jako konkurenci zatím její strana nevnímá. „V tuto chvíli zveřejnili pouze jakási východiska a jsou tam různé protimluvy, které nejsou doplněny programem, konkrétními řešeními,“ upozornila.

Kandidátky do předčasných voleb budou dnes schvalovat i občanští demokraté. Zároveň představí i své krajské lídry. V Praze povede ODS do voleb místopředsedkyně strany Miroslava Němcová, úřadující šéf strany Martin Kuba je jedničkou v jižních Čechách.

Jako první představili své kandidátky komunisté, hotovo má i ČSSD, kde byly z regionů od některých tamních organizací výhrady k "obsazení", ale centrální vedení sociálních demokratů nic měnit nebude. Své jedničky už představila i TO P09 a také lidovci. Dnes kandidátku představil také Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Všechna jména kandidátů by měla být známá nejpozději do 17. září, kdy musí strany a hnutí kandidátky odevzdat příslušnému krajskému úřadu.

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme