Středula se těší, že bude kritizovat politiky. Baví mě říkat, co dělají špatně, tvrdí

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů bude v příštích 4 letech Josef Středula. Dosavadní šéf odborového svazu KOVO už má kompletní celý tým. Pražský sjezd zvolil i oba místopředsedy. Středulovým zástupcem je Vít Samek a svůj post z minulého volebního období obhájila Radka Sokolová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolený předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Nově zvolený předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula | Zdroj: ČTK

Josef Středula porazil svého protikandidáta, dosavadního místopředsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Václava Pícla.

Středulu podpořily silné odborové svazy - nejen jeho KOVO, ale i odboráři z armády, z řad hasičů nebo potravinářského průmyslu. Nový šéf centrály se podle svých slov těší, že bude kritizovat práci politiků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sjezd ČMKOS v Praze sleduje reportérka Věra Masopustová

„Budu se snažit posílit odbory, je to má takřka celoživotní práce, která mě velmi baví, a ještě více mě baví, když můžu politikům zleva i zprava říkat, co dělají špatně, protože mám velmi silnou a nezávislou pozici a můžu pro lidi skutečně hodně udělat.“

Na post prvního místopředsedy vybral sjezd Víta Samka, dosavadního šéfa odborové legislativy. Pro toho se zvolením obsah jeho práce nezmění.

Největší odborovou centrálu povede další čtyři roky Josef Středula

Číst článek

„Já mám úkoly v podstatě nalinkované, protože moje agenda je legislativa, trh práce, zaměstnanost, sociálně-ekonomické věci, důchodová reforma. Tím, že ta funkce je o patro výše, tak to možná zjednoduší některá jednání na vládní úrovni, ale jinak se nic nezmění,“ popsal.

Přehled dosavadních předsedů ČMKOS
Vladimír Petrus, duben 1990 - duben 1994
Richard Falbr, duben 1994 - duben 2002
Milan Štěch, duben 2002 - duben 2010
Jaroslav Zavadil, duben 2010 - listopad 2013

Jediným původním členem, respektive členkou vedení centrály, je místopředsedkyně Radka Sokolová. Ta se chce zasadit o to, aby byly odbory pro lidi přitažlivější. „Spousta lidí stále ještě neví, k čemu jsou odbory dobré, čím můžou být prospěšné, takže to je role, kterou jsem měla minulé čtyři roky a chci ji naplňovat i dále,“ uvedla.

Dnes budou delegáti odborového sjezdu projednávat strategii na příští čtyři roky. Navštíví je také prezident republiky a předseda vlády. Bohuslav Sobotka bude podle plánu mluvit o sociálním dialogu, co jim poví Miloš Zeman, bude překvapení.

Účastníci šestého sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), hlasují o jednom z bodů programu | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme