TOP 09 míří do opozice a volá po rychlém sestavení vlády

Strany slibující před volbami změnu by měly co nejrychleji sestavit vládu. Vyzvala k tomu strana TOP 09, která sama chce zůstat v opozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude jedničkou v Praze, první místopředseda strany Miroslav Kalousek zase ve středních Čechách

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude jedničkou v Praze, první místopředseda strany Miroslav Kalousek zase ve středních Čechách | Zdroj: ČTK

Podle první místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Česká republika potřebuje urychleně silnou a akceschopnou vládu, jejíž legitimita bude pocházet z voleb.

„TOP 09 proto vyzývá ty politické strany, které slibovaly změnu, aby vládu neprodleně sestavily a realizovaly své volební sliby,“ prohlásil Kalousek.

Jak dále řekl, TOP 09 by nemohla spolupracovat se sociální demokracií, protože dění v této straně ovlivňuje prezident Miloš Zeman. Znovu také vyloučil spolupráci s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše, které skončilo ve volbách druhé.

Procentuální zisk hlasů a obsazení sněmovny | Foto: Český rozhlas

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje za problematický programu hnutí ANO, který prý není srozumitelný.

„Nikdy jsem nebyl schopen přijít na to, co je vlastně program hnutí ANO. Já bych rád věděl, co chtějí dosáhnout, a ocitoval Vladimira Iljiče: Buďte konkrétní soudruzi, abych aspoň věděl, co chcete,“ poznamenal Schwarzenberg.

Předpokládá, že by vláda měla být sestavená do Vánoc. Kalousek pak podotkl, že pokud by nový kabinet nevznikl do konce roku, mohlo by to mít vliv na ekonomiku země.

Martin Hromádka, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme