TOP 09 se etablovala i na komunální úrovni, tvrdí politolog

Strana TOP 09 se podle mínění politologů dokázala úspěšně etablovat i na komunální úrovni, přestože předvolební odhady možná vzbuzovaly vzhledem k této straně optimističtější očekávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek společně s lídry strany na tiskové konferenci TOP 09 k průběžným výsledkům voleb.

Miroslav Kalousek společně s lídry strany na tiskové konferenci TOP 09 k průběžným výsledkům voleb. | Foto: Tomáš Adamec

ČSSD se dá z velkých stran podle mnohých brát za vítěze komunálních voleb. Někteří analytici úspěch připisují kampani, která byla cílená na celostátní témata. ČSSD interpretuje výsledek jako nespokojenost lidí se současnou vládou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politologové Kamil Švec a Petr Just komentovali výsledky komunálních voleb na Rádiu Česko

„Je to tak napůl. Do jisté míry jde výsledek vysvětlit tím, že se sociální demokracie snažila upozorňovat na reformní kroky, které již začala vládní koalice na celostátní úrovni. To napomohlo jistému rozladění voličů, kteří mohli dát hlasy sociální demokracii. Z druhé poloviny je to jakýsi přirozený proces vyvažování, kdy voliči se snaží vyvážit úroveň celostátní na úrovni komunální a senátní,“ vysvětlil Kamil Švec.

Vzhledem k předvolebním průzkumům veřejného mínění se hodně očekávalo od TOP 09. Miroslav Kalousek po volbách prohlásil, že se ukázalo, že strana není na jedno použití a etablovala se i na komunální úrovni. Přesto nedosáhla takových výsledků, jak se očekávalo.

TOP 09 prý měla těžší pozici než ODS a ČSSD

„Strana TOP 09 se ale lépe etablovala v porovnání s druhou novou stranou, Věcmi veřejnými. Byla v těžké pozici, do komunálních i senátních voleb vlastně nekandidovali členové strany a TOP 09 musela představit voličům nové tváře, což je u nové strany vždy obtížné, protože strana nemá tolik voličů a nemá moc velký výběr,“ analyzoval příčiny politolog Kamil Švec.

Proto podle jeho slov TOP 09 nemá tak významné postavení ve statutárních městech. „Přesto se jí alespoň několik neznámých jmen povedlo prosadit. V tomto měla mnohem složitější pozici než ČSSD nebo ODS,“ doplnil politolog.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme