U soudu zvítězil termín voleb nad právem, míní Okamura

Při rozhodování Ústavního soudu zvítězil podle senátora a vyřazeného kandidáta Tomia Okamury termín prezidentské volby nad právem. Okamura prý počká na konečný verdikt soudu o své ústavní stížnosti a pak zváží další kroky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura podá mezi svátky stížnost k Ústavnímu soudu kvůli vyřazení z přímé volby prezidenta

Tomio Okamura podá mezi svátky stížnost k Ústavnímu soudu kvůli vyřazení z přímé volby prezidenta | Zdroj: ČTK

Ústavní soudci dnes nevyhověli návrhu Okamury na odklad přímé volby prezidenta. Ta se tak uskuteční v původně plánovaném lednovém termínu bez Tomia Okamury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomio Okamura lituje rozhodnutí Ústavního soudu

Plénum odmítlo i stížnosti dalších tří kandidátů vyřazených z boje o prezidentské křeslo. Jeho jednání bude pokračovat v pondělí, řešit bude Okamurovy námitky proti samotné právní úpravě přímé volby hlavy státu.

"Ať rozhodne jakkoli, už nepůjde smazat pochybnosti nad nynějším průběhem volby. Ty mohl vyřešit jen Ústavní soud, a ten na tuto možnost rezignoval," řekl Okamura.

Připomněl, že zákon vyžadoval pro nominaci 50 000 podpisů občanů pod peticí.

V prvním kole přímé volby 11. a 12. ledna se o hlasy voličů uchází devět kandidátů. Šest jich nasbíralo dostatečný počet podpisů od občanů a tři získali nominaci od zákonodárců. Kandidaturu Jany Bobošíkové umožnilo až rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

"Já jich předložil více než 60 000 a stát se nenamáhal pravost těchto podpisů nijak ověřit. Pouze odhadl, že jich nemám 50 000."

Jak Okamura také řekl, požadoval, aby stát ověřil, zda měl či neměl pro kandidaturu podporu. "Tohle bohužel Nejvyšší správní soud ani Ústavní soud neřeší - navzdory tomu, že je to přece ta klíčová otázka."

Jeho právnička Klára Samková nevyloučila možnost obrátit se s kauzou na Evropský soud pro lidská práva. „Přemýšleli jsme o tom, bude to záviset na další poradě s klientem,“ řekla Českému rozhlasu.

Přímá volba prezidenta ČR - harmonogram hlavních budoucích událostí | Foto: ČTK

Ústavní soud: Přímá volba prezidenta bude v původním lednovém termínu

Číst článek

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme