Unie psychologických asociací varuje před testem Barvy života. Je prý nevěrohodný

Mohou barvy rozhodnout o výběru školy nebo budoucím povolání? Některé pedagogicko-psychologické poradny a ředitelé škol si myslí, že ano, a využívají psychologický test zvaný Barvy života. Jiní experti před touto metodou varují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paseka - děti poprvé v nově otevření počítačové učebně

Paseka - děti poprvé v nově otevření počítačové učebně | Foto: Pavel Kvapilík

Například podle Unie psychologických asociací testy Barvy života, které na základě slovních asociací a barev mohou ukázat osobnostní profil dítěte, hraničí se šarlatánstvím.

„Každý nástroj, který psychologové používají, by měl splňovat některá základné kritéria. To znamená, že za tím, s čím pracuje klient, ať už je to barva nebo slovo, musí být velmi dobře zpracovaný výpočet toho, nakolik ten nástroj měří to, co říká, že měří. A to tu chybí,“ upozorňuje členka unie Jana Zapletalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhrady proti testu Barvy života vysvětlovala v Ranním interview Radiožurnálu Jana Zapletalová za Unie psychologických asociací

Test vypadá tak, že děti pozorují na obrazovce počítači uprostřed kruhu vždy jedno slovo. Kolem něj je osm barevných koulí, z nichž si žáci některou vyberou podle toho, jaký barevný odstín se jim líbí ke konkrétnímu pojmu. Data zpracovává soukromá firma DAP Services a psycholog poté dostává pouze protokol.

Stovky škol jsou s metodou Barvy života spokojené, nákup testů jim navíc nikdo nemůže zakázat. Stejně tak nikdo přímo nenařizuje pedagogicko-psychologickým poradnám, jaké metodiky mají výhradně používat. Zda testy splňují evropské standardy, se ale rodiče podle Zapletalové nikde nedozví.

„Testy jako takové jsou přístupné odborníkům, dokonce když si je někdo chce koupit, tak je kupuje přes svůj diplom. Vlastně je to tak, že ten, kdo test vydává, je povinen dát o testu uživateli přesnou vyčerpávající informaci včetně norem a manuálů. To tady v tomto případě k dispozici není,“ podotkla.

Odborníci kritizují psychotest Barvy života. Využívají ho stovky škol

Číst článek

Unie už dlouho volá po zákonu o psychologické službě, který by počítal se vznikem profesní psychologů a v konečném efektu by znamenal větší bezpečí pro klienty i samotné psychology.

„Takhle to je postaveno víceméně v rovině etiky, kdy každý odborník by měl vědět, který nástroj má a který nemá normy, což vlastně znamená, že spolehlivě měří. A tady u tohoto nástroje jsme se vlastně nikdy nesetkali s tím, že by něco takového bylo k dispozici,“ říká Jana Zapletalová za Unii psychologických asociací.

Firma DAP Services oponuje, že metodika je správná. „Máme i statisticky ověřeno, že to funguje pomocí klasických statistických matematických metod. Bude muset dojít k akademické diskuzi, kde se tyto argumenty vyříkají. Unii o to dlouhodobě žádáme,“ řekl Radiožurnálu ředitel společnosti Jiří Šimonek.

Jaroslava Malínská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme