V Česku mírně vzrostl počet cizinců, kteří u nás pobývají nelegálně

Počet nelegálních pobytů v České republice v loňském roce mírně vzrostl. Loni podle policie pobývalo v ČR neoprávněně 3476 cizinců, předloni to bylo zhruba o 200 méně. Policisté také v loňském roce odhalili větší počet nelegálních překročení vnější schengenské hranice na mezinárodních letištích v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola cizinců

Kontrola cizinců | Foto: Plzeňský kraj

Z policejních statistik přitom jednoznačně vyplývá, že Česká republika je pro migranty cílovou zemí. Českému rozhlasu to potvrdil Vladimír Takáč z Ředitelství služby cizinecké policie.

„Ale samozřejmě musíme rozlišit. Z hlediska řekl bych čistě České republiky jsme cílovou zemí pro státní příslušníky především Ukrajiny, dalších států bývalého Sovětského svazu a Vietnamu. Co se týká tranzitní nelegální migrace, v tomto směru pociťujeme následky světového dění a celkových problémů, které se ve světě projevují.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nelegální migraci mluvil na Radiožurnálu Vladimír Takáč, vedoucí skupiny analýzy rizik Ředitelství služby cizinecké policie

„Což znamená, pokud jsou problémy v Sýrii, máme nelegální migranty, kteří přejíždějí přes území České republiky. Dlouhotrvající problém v Afghánistánu se projevuje trvalým tlakem občanů Afghánistánu a tak bychom mohli pokračovat po arabském jaru vlastně se všemi zeměmi severní Afriky,“ poznamenal Takáč.

Svůj pobyt v České republice se nelegální migranti nejčastěji snaží zlegalizovat třemi hlavními způsoby. Prvním je fiktivní sňatek. Podle policie se rozmáhá hlavně sňatková turistika a v téhle souvislosti policisté zmiňují především Nigerijce.

Ti si za úplatek v cizině vezmou Češku a u nás pak požádají o trvalý pobyt. Částka, na kterou si přijde žena, která si "naoko" vezme cizince, se nejčastěji se pohybuje mezi 50 a 100 tisíci korunami.

Doklady se nejvíc falšují rumunské

Do Česka se v řadě případů cizinci dostávají také na padělané cestovní pasy nebo občanské průkazy. Celá řada jich je jenom upravená, to znamená, že se vymění fotka, přepíše se datum, do kdy doklad platí, nebo třeba jméno a další údaje.

Pak se samozřejmě objevují cestovní pasy nebo občanské průkazy, které jsou falešné. Podle vedoucího Oddělení dokladů cizinecké policie Herberta Langa se nejvíc falšují doklady z Rumunska.

„Vyhledávají se doklady, jejichž zabezpečující prvky jsou horší z hlediska ochrany, a tím pádem se dají snáze napodobit. Takovým příkladem z hlediska naší statistiky jsou průkazy totožnosti občanů Rumunska, které i v originálu jsou dělány na laserových prostředcích tiskových a to znamená z hlediska padělatelů se toto dá dobře napodobit,“ upozornil Lang.

Jaká bude kvalita falzifikátu, je vždy dáno tím, kolik zájemce zaplatí. V loňském roce policie odhalila 750 padělaných dokladů.

Vladimír Kroc, Petr Medek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme