SLEDOVALI JSME ONLINE: Lidé v Česku vybírají nová vedení krajů a třetinu senátorů

V Česku začaly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Volební místnosti se po celé republice otevřely ve 14 hodin. Vybírat své kandidáty můžete až do 22 hodin. Hlasování bude pokračovat po noční přestávce a skončí v sobotu ve 14 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výjimku tvoří devět obcí, kde volí i obecní zastupitele a kde volby skončí až pozdě večer. Konečné vyhlášení výsledků krajských voleb se tak o několik hodin zdrží. Úplné výsledky voleb do krajských zastupitelstev by měly být až po sobotní půlnoci.

„V krajských volbách končí hlasování ve 14 hodin, v těchto devíti obcích, kde bude společná volební komise, budou volební urny otevřeny až do 22 hodin, kdy končí hlasování do obecních zastupitelstev,“ potvrdil mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

„Pokud nedojde k nějakým problémům, tak se domnívám, že výsledky bychom měli mít k dispozici někdy v pozdních nočních nebo brzkých ranních hodinách,“ odhaduje ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra a zástupce státní volební komise Václav Henych.

Politolog: Fádní kampaň i aktuálnost témat zvyšují šance regionálních uskupení

Číst článek

Do krajských vlád volíme 675 zastupitelů. O tato křesla se uchází přes 11 300 kandidátů. Senátory vybíráme v sedmadvaceti obvodech. Strany a hnutí budou o hlasy voličů soutěžit i v rámci regionálních koalic. Volebních uskupení je proto letos dohromady rekordních 93.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nadcházejících volbách jsme v Ranním interview mluvili se zástupcem státní volební komise Václavem Henychem

Voliči budou mít i tentokrát možnost zamíchat pořadím kandidátů preferenčními hlasy. „Každý volič má maximálně čtyři a může je označit kroužkem před každým kandidátem, o kterém se domnívá, že by měl postoupit v rámci volební listiny kupředu,“ poradil Václav Henych ze státní volební komise.

Do Senátu se bude volit ve třetině republiky - v celkem 27 obvodech - a vybrat si můžeme mezi víc než dvěma stovkami uchazečů o místo v horní komoře parlamentu.

V ČR začaly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu | Foto: Filip Jandourek

„O 27 míst senátorů s tentokrát ucházejí 233 kandidáti, je to o něco více než ve stejných obvodech před šesti lety, kdy bylo 208 kandidátů,“ uvedl místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajské a senátní voby pohledem komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka a politologa z Masarykovy univerzity v Brně Víta Hlouška

Doplnil, že ve všech sedmadvaceti obvodech kandidují dvě politické strany ODS a KSČM, v šestadvaceti kandidují zástupci ČSSD. Naopak 19 stran a koalic kandiduje pouze v jediném kraji.

V hlavním městě se krajští zastupitelé nevolí, lidé vybírají jen senátory, ale pouze ve volebních obvodech v Praze 2, 4, 8 a 12.

Volební komise v devíti obcích jsou bez práce. Kvůli obecním volbám lidé čekají až na sobotu

Číst článek

Lucie Weissová, Věra Pfeifferová, ak, kko, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme