V kauze Davida Ratha stíhá policie i stavební firmu Metrostav. Samotný Rath čelí dalšímu obvinění

Policie nově obvinila v kauze Davida Ratha devět lidí a osm firem. Stíhá je pro přijetí úplatku, podplacení či poškození finančních zájmů Evropské unie. Dalšímu obvinění tak čelí sám Rath i Petr Kott a Kateřina Pancová. Mezi obviněnými společnostmi figuruje i Metrostav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Metrostav v Praze 8

Budova Metrostav v Praze 8 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle informací serveru Ihned.cz byl Metrostav obviněn kvůli zakázce v kolínské krajské nemocnici. Metrostav zvítězil ve výběrovém řízení na stavbu nového pavilonu těsně po Rathově zatčení. Vedení Středočeského kraje pak tendr zrušilo.

Obvinění největší české stavební firmy Metrostav potvrdil její mluvčí František Polák. „Zahájení trestního stíhaní souvisí s případem doktora Davida Ratha a spol.,“ řekl.

Společnost podle něj ale jakoukoli souvislost s případem Ratha odmítá. „A bude se proti zahájení trestního stíhání bránit všemi dostupnými prostředky,“ zdůraznil s tím, že do objasnění případu nebude společnost poskytovat žádné další informace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní líčení s Davidem Rathem a dalšími deseti obžalovanými z údajné korupce při zadávání veřejných zakázek ve středních Čechách sleduje reportérka Jana Čermáková.

Vrchní státní zastupitelství v Praze vydalo k případu tiskovou zprávu. V té informuje, že na základě usnesení Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality bylo rozhodnuto o zahájení trestního stíhání celkem devíti fyzických osob a osmi právnických osob pro trestné činy přijetí úplatku, podplacení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Trestná činnost měla být páchána převážně na území Středočeského kraje a zdejší státní zastupitelství ve věci vykonává dozor vzhledem k výši škody, která v jejím rámci mohla být způsobena finančním zájmům Evropské unie.

Rathův advokát Roman Jelínek řekl, že zatím neví, čeho se podezření týkají, nové usnesení o zahájení trestního stíhání zatím oficiálně ještě nedostal. Připustil ale, že jeho kolegové obhájci už ano. Jelínek se podivil, že usnesení přišlo až teď a ne na začátku celého případu a považuje ho za účelové.

„Policie pracuje s informacemi, které měli už před 16 měsíci. Pokud tedy bylo v úmyslu zahájit trestní stíhání právnických osob, pak k tomu mělo dojít před 16 měsíci, nikoliv teď. Kdyby se to před 16 měsíci spojilo s trestním stíháním fyzických osob, tak by situace důkazně, procesně byla daleko přehlednější než v současné chvíli,“ uvedl.

Rathovi podle Jelínka navíc mělo nově přibýt mimo jiné podezření z manipulace se zakázkou na dodávku záchranných vozů pro záchrannou službu Středočeského kraje. Víc ale advokát Jelínek komentovat nechtěl, chce se prý s usnesením nejdříve podrobně seznámit.

Rath podal stížnost proti vazbě

Hlavní líčení s Rathem a dalšími deseti obžalovanými z údajné korupce při zadávání veřejných zakázek ve středních Čechách i dnes pokračuje u Krajského soudu v Praze. Soud vyslechl svědkyni Janu Chlumskou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytička Lidových novin Lenka Zlámalová a právník Ekologického právního servisu Pavel Franc v Hlavních zprávách okomentovalii nová obvinění v kauze Rath

Pracovala ve firmě obžalované Lucie Novanské, připravovala zadávací dokumentaci k veřejným zakázkám ve Středočeském kraji. Že by věděla o nějakých účelových manipulacích, ale odmítla.

David Rath si také nakonec, po několikadenním rozmýšlení, podal stížnost proti rozhodnutí krajského soudu, který ho minulý týden odmítl pustit z vazby. Věc tak musí posoudit Vrchní soud v Praze. Rath stejně jako obžalovaný Petr Kott tak i nadále ve vazbě zůstávají.

Výslechem dalších svědků a obžalovaných pokračuje hlavní líčení s exhejtmanem Rathem

Číst článek

Martin Karlík, Petra Hosenseidlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme