V kauze úplatkářství ve VV budou vypovídat John, Babák i Jankovský

Předseda Věcí veřejných Radek John, ministr pro místní rozvoj Kamil Janovský a poslanci Michal Babák a Jiří Rusnok předstoupí před soud, aby vysvětlili loňskou korupční aféru ve straně. Obžaloba viní neformálního lídra Věcí veřejných a předsedu poslaneckého klubu Víta Bártu z podplácení, nezařazeného poslance Jiřího Škarku zase z přijetí úplatku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedu poslanců VV Víta Bártu žalobci viní z podplácení

Předsedu poslanců VV Víta Bártu žalobci viní z podplácení | Zdroj: ČTK

Svědkové potvrzují, že Bárta obálku s penězi v restauraci na Praze 5 bývalé šéfce klubu VV Kristýně Kočí předal. Uvnitř prý bylo půl milionu korun. Podle Bárty šlo jen o půjčku, podle Kočí úplatek.

Měly to údajně být peníze za její loajalitu v době, kdy začala proti podle ní nedemokratickému způsobu vedení strany vystupovat. Podle Kočí byla například stranická referenda vždy zmanipulovaná.

Na svou verzi Bárta nemá žádnou smlouvu, ani si nepamatuje, kdy ho o půjčku Kočí požádala. U ní zase soudce zjišťoval, proč s penězi nezamířila hned na policii. Prý jí nedůvěřovala.

Kočí u soudu zdůraznila, že jako předsedkyně poslaneckého klubu pobírala i s náhradami téměř 100 tisíc korun a žádnou půjčku od Bárty nechtěla.

Další půjčku ve výši 160 tisíc korun prý Bárta poskytl i tehdejšímu členovi strany a poslanci Jaroslavu Škárkovi.

Během hlavního líčení už padla i řada dalších obvinění. Stranu třeba údajně sponzorovala dvojice pražských lobbistů Hrdlička a Janoušek. Za 200 milionů korun na předvolební kampaň chtěla dvojnásobek na přidělených zakázkách.

Jednání v kauze údajného uplácení uvnitř Věcí veřejných by mělo před Obvodním soudem pro Prahu 5 pokračovat až do konce týdne.

Martin Drtina, Václava Marešová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme