Věci veřejné trvají na Radku Johnovi jako ministrovi vnitra

Věci veřejné stále trvají na Radku Johnovi jako ministrovi vnitra. Chtějí, aby dokončil započatou práci. To je závěr několikahodinového jednání jejich poslaneckého klubu k vládní krizi. Zároveň vyzvali premiéra Petra Nečase, aby se distancoval od výroků svého stranického kolegy Petra Tluchoře, že další jednání mezi koaličními partnery budou teprve poté, co prezident přijme demise tří ministrů za Věci veřejné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věci veřejné trvají na Radku Johnovi jako ministrovi vnitra

Věci veřejné trvají na Radku Johnovi jako ministrovi vnitra | Zdroj: ČTK

Ministr vnitra a šéf strany Radek John řekl, že Věci veřejné nechtějí pokládat vládu, ale v tuto chvíli není jiná varianta, než aby trvali na ministerstvu vnitra:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vládní krizi mluvila na Radiožurnálu předsedkyně poslaneckého klubu Věcí Veřejných Karolína Peake a Boris Šťastný, poslanec a předseda pražské ODS

„Vládu pokládat nechceme, chováme se velmi zodpovědně. Všichni zodpovědní lidé v této zemi vyzývají politiky, aby jednali. My chceme jednat, ale také chceme upozornit, že v tuto chvíli není žádná varianta ‚B‘. Není žádné řešení krize a my naprosto nepřekročitelně nechceme, aby ministerstvo vnitra měla ODS, protože se tam vyšetřují kauzy ODS.“

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake řekla, že strana by byla velmi nerada, kdyby došlo na předčasné volby.

O tom, kdo by měl nahradit ministry Víta Bártu a Josefa Dobeše prý klub nejednal. Věci veřejné také vyzvaly premiéra Petra Nečase, aby určil termín dalšího jednání koaličních špiček ve formátu K9 o současné situaci.

Na schůzi klubu Věcí veřejných nedorazila poslankyně Jana Suchá, která v posledních dnech mluvila o tom, že ho možná opustí.

Jde jen o ministerstvo vnitra?

„Cítíme, že celá ta kauza, která vznikla, měla jeden hlavní cíl a sice přes diskreditaci ministra Bárty zbavit Věci veřejné ministra vnitra,“ uvedla pro Radiožurnál předsedkyně poslaneckého klubu Věcí Veřejných Karolína Peake.

Pokud ODS neustoupí ze svého požadavku, podle kterého ministerstvo vnitra nemůže vést nikdo z Věcí veřejných, může na tom podle Peake koaliční spolupráce skončit:

„Obávám se, že pozice resortu ministerstva vnitra může být tím kruciálním bodem, na kterém se nedohodneme.“

„Občanští demokraté v tomto ohledu jednoznačně stojí za premiérem Nečasem a existuje několik usnesení stranických orgánů, ve kterých požadujeme, aby ministerstvo vnitra přešlo směrem od Věcí veřejných k občanským demokratům nebo do koalice mimo Věci veřejné,“ řekl Boris Šťastný, poslanec a předseda pražské ODS a dodal:

„Sám za sebe věřím v pokračování koaličního projektu. Kdy jindy budeme mít takovou šanci ve 118 poslancích schvalovat důležité reformy v pravostředové vládě. Každá strana bude muset ustoupit. Věci veřejné udělaly velké množství obrovských chyb. Našim cílem je, aby se veřejnost přesvědčila, že neexistuje žádné propojení soukromých subjektů, bezpečnostních agentur, s politikou.“

„Především je třeba říci, že bezpečnostní agentura ABL nikdy nedělala nic nelegálního. Podnikání v bezpečnostních službách je naprosto legálním byznysem. Nikdy nebylo prokázáno, že by ministr Bárta nebo Radek John propojili ABL s vedením ministerstva vnitra a že by tato agentura nějakým způsobem ministerstvo vnitra ovládala. Je to naprostá pseudokauza, kterou se ODS snaží získat ministerstvo vnitra zpátky,“ ohradila se Peake.

Podle Šťastného ale není řada jen na ODS a Věcech veřejných: „Všechny strany musí ustoupit a s kůží na trh musí i TOP 09. není možné, aby pouze ODS byla nositelem těchto změn.“

ČSSD se obává, že se na vnitro vrátí ODS

TOP 09 o křeslo šéfa vnitra zájem nemá. ČSSD se obává, že pokud ho obsadí ODS, situace se příliš nezmění.

„Mráz po zádech běhá z obou možností, zda má ministerstvo vnitra ovládat skupina lidí kolem Víta Bárty nebo skupina lidí kolem Ivana Langera. Představa, že místo agentury ABL ovládnou lidé z ODS napojení na Ivana Langera je stejně nebezpečná, protože hrozí, že dojde k zametání některých kauz z minulosti,“ uvedl místopředseda strany Jiří Dienstbier.

‚Prezident pochopil‘

„Musíme především dokázat, že náš program, jehož vlajkovou lodí byl boj proti korupci, začneme plnit. Jak to nezačneme plnit, tak nemáme nárok se u voličů ucházet o přízeň. Teď nastává ta doba. Za třičtvrtě roku jsme jako vládní koalice neudělali nic, kromě škrtů. Reformy se připravily a teď, když se mají začít plnit, najednou přijde takováto dlouho připravovaná vlna útoků na naší stranu,“ vysvětlil poslanec Věcí veřejných Josef Novotnýa podotkl:

„Jsme připraveni všechny věci, které jsou nám podsouvány, vysvětlit. To podstatné ale je, že nejsme stranou, která je řízena ABL. Začínáme ale někomu vadit. Scénář, že odejdeme v květnu z vlády, byl poněkud uspíšen, zejména kroky ministra Johna směrem k uvolnění možnosti šetření korupce. Kmotrům, kteří za tím stojí, už začíná docházet trpělivost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes na Radiožurnálu byl poslanec Věcí veřejných Josef Novotný

Podle Novotného to pochopil i prezident Klaus a proto váhá okamžitě přistoupit na demise ministrů Věcí veřejných:

„Pan prezident je velký státník a protože za dva roky skončí jeho 22 let dlouhá éra v české politice, nechce odejít od snědeného krámu nebo zbankrotovaného státu. Snaží se proto tuto situaci vnímat nadstranicky, státnicky. Uvědomuje si, kam to směřuje. Věci veřejné jsou totiž jedinou silou, která je schopna pohnout s tím koláčem, který představuje zhruba sto miliard rozkradených veřejných zakázek.“

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Jan Piroch, Martina Spěváčková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme