Vedení ČSSD podpořilo koaliční dohodu s ANO a KDU-ČSL, referendum už nechce

Předsednictvo ČSSD jednomyslně podpořilo koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL. Stranickému ústřednímu výkonnému výboru doporučilo, aby ji schválil bez vnitrostranického referenda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pózuje s programovou částí koaliční smlouvy

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pózuje s programovou částí koaliční smlouvy | Zdroj: ČTK

"I když se objevila kritika některých částí koaliční dohody, tak nakonec převážil jednoznačný souhlas s tím, aby za těchto podmínek sociální demokracie do vlády vstoupila," oznámil po jednání předsednictva ČSSD šéf strany Bohuslav Sobotka.

Rozhodující a konečné slovo bude mít v sobotu Ústřední výkonný výbor ČSSD. Vedení strany chce všem 180 členům doporučit schválení smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání v Lidovém domě sledovala reportérka Lucie Husárová

Nekonalo by se tedy ani vnitrostranické referendum, které původně navrhoval Sobotka. Dnes připustil, že není nutné. Tím by se jmenování vlády mohlo urychlit.

"Vypadá to, že v tuto chvíli je velká potřeba, aby se postupovalo co nejrychleji. A jeden z argumentů, který proto je, je chování současné vlády pana Rusnoka. Například úplně aktuální události, jako je rozdělení 180 milionů v odměnách, posiluje dojem, že vláda pana Rusnoka v celé řadě věcí nevyjela ze straých kolejí, ve kterích jela vláda pana Nečase," poznamenal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Lidovci budou smlouvu projednávat v neděli, hnutí ANO v pondělí. Pak by měla začít jednání předsedů stran o rozdělení resortů a o personálním obsazení kabinetu.

DOKUMENT: Plné znění koaliční smlouvy mezi ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL

Číst článek

Strany pravděpodobní budoucí koalice se shodly například na tom, že nebudou rok hýbat s daněmi, naopak zlepší jejich výběr.

O korporátní dani pro banky, telekomunikace a energetiku začnou uvažovat až po té, co přepočítají, jaké rezervy v rozpočtu mají. Pokud se zhruba čtyři miliardy korun najdou, daň těmto resortům prý hrozit nebude.

V koaliční smlouvě je i plán na zavedení snížené sazby DPH na dětské pleny, nenahraditelnou dětskou výživu a knihy.

Zmizet by měly i poplatky ve zdravotnictví. Třicet korun by se už nemělo platit v ordinacích praktických lékařů a ambulantních specialistů, lidí ušetří i za poplatek za recept a pobyt nemocnici. Za pohotovost se bude platit dál.

Lidovci chtějí ve vládě víc ministerstev, kultura a zdravotnictví jim nestačí

Číst článek

Lucie Husárová 1, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme