VIDEO: V duelu prezidentských finalistů došlo na vtipy i vzájemné omluvy

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg čelili v posledním předvolebním rozhlasovém duelu dotazům Martina Veselovského i dotazům posluchačů a diváků v pražském divadle Minor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhlasová debata prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga na stanici Radiožurnál

Rozhlasová debata prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga na stanici Radiožurnál | Foto: Filip Jandourek

Ve druhé debatě Českého rozhlasu se tak vítězové prvního kola prezidentské volby utkali nejen před posluchači, ale také za přítomnosti veřejnosti.

Debata se nesla víceméně v poklidném duchu. Oba kandidáti na začátku vtipkovali, že už začínají lidi nudit. Karel Schwarzenberg se dokonce omluvil Milošovi Zemanovi. Nikdy prý přímo neřekl, že by se za novoroční amnestii stál kartel Klaus – Zeman. Oba uchazeči o Hrad se pak neshodli k postoji k vládě Petra Nečase.

Zeman kabinetu vzkázal, že by to s ním neměl jednoduché. „Budu se snažit nabádat premiéra, aby své ministry vybíral i podle odbornosti a podle znalosti resortu,“ řekl. Schwarzenberg by naopak chtěl být jako prezident nestranický. „Doufám, že prezident nebude pravicový ani levicový, nýbrž bude sloužit celému lidu,“ prohlásil.

Znovu se dostalo i na postoj Karla Schwarzenberga k poválečnému odsunu sudetských Němců. A na přetřes přišla také prezidentská kampaň. Zeman se například distancoval od plakátů, které Strana práv svobodných občanů rozdávala v domově důchodců a na kterých bylo napsáno, že „kdo nevolí Zemana, není Čech“.

Diváci prezidentského duelu ocenili vyrovnanost a věcnost debaty

Číst článek

V některých otázkách se oba kandidáti shodli, například na dostavbě Temelína. „Otázka v nynější době ovšem je, jak seženeme potřebné peníze na to, protože stavba Temelína se během posledních dnech podstatně prodražila. Neprávem po fukušimské zkušenosti se zpřísnily předpisy a tak dále. Takže ano, stavím se kladně k dostavbě Temelína, ale musím mít vždy v paměti i návratnost této investice," řekl k tomuto tématu Karel Schwarzenberg.

Miloš Zeman vidí možnosti i v hlubinné těžbě uranu. „Česká republika, je pokud vím, jedinou zemí Evropské unie, kde jsou ložiska uranu, a to v Dolní Rožínce. Je to hlubinná těžba, která životní prostředí nepoškozuje. A my právě v souvislosti s dostavbou Temelína můžeme tohoto nerostného zdroje velice účinně využít,“ dodal.

Na školném se kandidáti neshodli

Oba muži také souhlasí s tím, aby i homosexuální páry mohly adoptovat děti, pokud se pro dítě nenajde normální rodina. „Viděl jsem také homosexuální páry, které se vzorně staraly o děti. A zajisté je lepší, když je vychovává jeden takový pár, než když dítě zůstane v ‚děcáku‘, to je pro výchovu dítěte nejhorší. Ale trvám na tom, že lepší je, když je otec i matka,“ formuloval svůj názor Schwarzenberg.

Miloš Zeman doplnil, že by se adopce v první řadě měla ulehčit heterosexuálním párům. „Teprve v případě, kdy by tento rezervoár byl vyčerpán a byla zde skutečně volba, o níž mluvil už pan ministr, tak při vší úctě k dětským domovům a kojeneckým ústavům se přimlouvám za to, aby pouze v tomto případě byla adopce homosexuály umožněna,“ vysvětlil.

Rozhlasová debata prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga na stanici ČRo 1 - Radiožurnál | Foto: Filip Jandourek

Kandidáti se naopak názorově rozcházejí v otázce možného školného na univerzitách. Podle předsedy TOP 09 je to smutná nutnost, protože univerzity jsou hluboce podfinancované.

„Můj návrh je ano, bude se platit školné, ovšem budou ho platit pouze studenti, kteří jsou buď sami movití, nebo jejich rodiče jsou movití. Kdežto těm, kteří na to nemají, ale jsou schopni studovat, by musel stát přispět,“ uvedl Schwarzenberg.

Naopak jeho protikandidát je proti zavedení školného. „Daleko více než školné, které pokládám za nemorální, by financování vysokých škol prospěly velmi vysoké penalizační poplatky pro neschopné studenty, ať jsou z bohatých, nebo chudých rodin, ale nejsou talentovaní. Opakují zkoušky, neskládají zápočty, opakují semestr, prodlužují si délku studia a tak dále,“ řekl Zeman.

VIDEO: Zeman a Schwarzenberg se utkali v prvním duelu prezidentských finalistů

Číst článek

Martin Veselovský, Alice Kottová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme