Víkend proprší, záplavy hrozí hlavně na západě a severu republiky

Celý víkend má v České republice pršet, čeká se proto další vzestup hladin řek. Výstraha meteorologů na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí platí až do odvolání pro čtyři kraje - Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Liberecký. Už odpoledne mohou některé toky dosáhnout stavu ohrožení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice v Hostouni na Domažlicku zatopila voda s bahnem

Ulice v Hostouni na Domažlicku zatopila voda s bahnem | Zdroj: ČTK

Na severu a v západní polovině Čech bude déšť místy trvalý a vydatný. Od sobotního do nedělního odpoledne se předpokládají v této oblasti srážky do 40 milimetrů, na horách ojediněle až 70 milimetrů.

„Povodňové hrožení se očekává na tocích odvodňujících severní a severozápadní pohraniční hory, kde hydrologové právě předpokládají, že budou překročeny třetí stupně povodňové aktivity,“ řekl Českému rozhlasu Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální výstrahu meteorologů upřesnila ve vysílání Radiožurnálu Marie Odstrčilová z ČHMÚ

Kvůli podmáčené půdě se můžou rozvodnit toky i v povodí Berounky.

V Plzeňském kraji byla ráno na nejvyšším stupni Klabava v Nové Huti, nyní dosahuje druhého stupně. Pohotovost mají také na Radbuze ve Staňkově a na Úslavě v Koterově. Podle reportéra Českého rozhlasu se tam řeka už místy vylévá do okolních luk a na cesty. Místy se blížila i k domům, protože správci preventivně odpouštěli rybníky.

Záchranáři a policisté dnes také neúspěšně pokračovali v pátrání po vodákovi, který se ztratil při sjíždění Úslavy. V pátek večer se mezi Plzní-Koterovem a Starým Plzencem našel jen prázdný kajak s osobními věcmi pohřešovaného.

Po vodákovi ve Starém Plzenci neúspěšně pátral i vrtulník s termovizní

Číst článek

S obavami čekají na další déšť lidé v Hostouni na Domažlicku. Obec v pátek postihla průtrž mračen a během hodiny se dostala pod vodu. Místní ji stále vyčerpávají ze sklepů, rozvážejí pytle a připravují se na další vlnu. Nová kanalizace jim totiž a podle starosty Miroslava Raucha nebyla nic platná.

„Když se otevře nebe a začne padat voda, tak nepomůže nic. A hlavně je zem nacucaná, protože prší celé jaro. Jsme zatopení, všude je bahno, pomáháme lidem uklízet sklepy. Rozvážíme pytle a dáváme je tam, kde voda tekla a kde zase poteče, protože už zase prší,“ popsal starosta.

Na severu Čech mohou hladiny řek stoupat hlavně na Českolipsku a ve Frýdlantském výběžku. Během noci tam klesly hladiny z prvního stupně povodňové aktivity na nulu, podle meteorologů ale zatím není důvod k radosti. Dopoledne zase začalo pršet a intenzivní srážky mají vydržet až do úterý. Výstraha před povodněmi tak platí v Libereckém kraji až do odvolání.

Uzavřená protipovodňová vrata v Praze na Čertovce | Foto: ČTK

V Ústeckém kraji je kvůli zvýšené hladině Labe uzavřená vozovka pod Tyršovým mostem v Děčíně a také silnice do Dolního žlebu. Hladina řeky se má do zítřka zvýšit až k pěti metrům. Mezi Prahou a Děčínem nejezdí vlaky. Za Prahou popadaly na koleje stromy vyvrácené deštěm a větrem. Provoz na trati vedoucí do Saska má být obnoven odpoledne.

V Karlovarském kraji zatím deště nezpůsobily výraznější potíže. Velkým problémem jsou ale pro pořadatele čtvrtfinále mistrovství světa na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních. Termín závodů se pořadatelům nepodařilo přeložit, a zítřejší motoristický podnik se tak kvůli podmáčené a extrémně těžké dráze pojede na hranici rizika.

Vltava v Praze zatím stagnuje a drží se na prvním povodňovém stupni. Na magistrátu dopoledne zasedl krizový štáb, který rozhodl o přerušení lodní dopravy od 22. hodiny. Hasiči také budou na Zbraslavi stavět v jednom místě protipovodňové zábrany. Už včera město nechalo zavřít vrata na Čertovce a vyklidit náplavky.

Část Německa se ocitla pod vodou. Vytrvalé deště rozvodnily řeky

Číst článek

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme