Vitásková se obává o nezávislost ERÚ, poslanec Urban chce rozšířit jeho vedení

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se obává destabilizace energetického trhu v České republice. K tomu by podle ní mohlo dojít, pokud uspěje poslanec ČSSD Milan Urban se svým návrhem, aby úřad v budoucnu vedla pětičlenná rada.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková | Zdroj: ČTK

„Jde už o několikátý pokus omezit samostatnost, nezávislost a pravomoci Energetického regulačního úřadu,“ tlumočí postoj Aleny Vitáskové mluvčí ERU Jiří Chvojka a dodává, co konkrétně předsedkyni úřadu na návrhu poslance ČSSD Milana Urbana vadí.

„Novela zakládá zejména vznik nějaké rady ERÚ, která by měla být složena ze zástupců jednotlivých energetických odvětví, tedy lidí, kteří mají přímo zájem na tom, aby se zvyšovaly ceny energií a jednotlivých energetických společností. Proto je to pro nás nepřijatelné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozšíření vedení ERÚ informovala redaktorka Věra Masopustová

Tyto argumenty Milan Urban odmítl: „Tento návrh posouvá nezávislost jednoho člověka na pět čili posiluje nezávislost, transparentnost a profesionalitu.“

Urban také připomněl, že sama Alena Vitásková je z oboru:

„Dříve dělala generální ředitelku Transgazu a k plynu má blízko. Nikdo ji nenapadá z toho, že účelově nějakým způsobem dnes zvýhodňuje RWE,“ domnívá se Urban.

Alena Vitásková je v čele Energetického regulačního úřadu od poloviny roku 2011. Vyhlásila boj takzvaným solárním baronům a snaží se jim snížit státem vyplácené dotace. Už téměř devět měsíců je pod nepřetržitým dozorem ochranné služby poté, co se její auto někdo pokusil vytlačit z dálnice.

Na dnešním chystaném setkání s novináři bude Vitásková čelit i otázkám týkajících se jejího údajně stálého vlivu ve firmách, které dříve vlastnila. Na případ upozornila Česká televize.

Šéfka ERÚ čelí podezření z možného střetu zájmů

Vitásková reguluje energetický byznys v řádu stovek miliard korun ročně. Hlídá pravidla a nesmí se ani nepřímo podnikání v energetice účastnit. Se vstupem do Energetického regulačního úřadu prodala své dvě firmy podnikající v tomto oboru. Jednu svému bývalému manželovi, druhou snaše.

Policisté zajistili 26 e-mailů, které dostala Vitásková mezi únorem a srpnem 2012 od své snachy Moniky. Ta jí posílala dokumenty o podnikání ve společnostech, které šéfka Energetického regulačního úřadu dříve vlastnila. Vitásková se měla vyjádřit k hospodaření firmy.

Právník a ekonom Václav Sládek řekl České televizi, že v tom vidí jasný střet zájmů. „Podle mého názoru je zde konflikt zájmů poměrně zřetelný a srozumitelný při výkonu funkce vedení Energetického regulačního úřadu a zainteresování na hospodářských výsledcích společnosti. A je to, co se nesmí,“ podotkl Sládek.

Vitásková se nechce k případu vyjadřovat dříve, než policisté ukončí trestní stíhání. Sdílnější nebyl ani její bývalý manžel Vilém ani snacha Monika.

Pokud Vitásková e-maily nevysvětlí a prokáže se, že závažným způsobem narušila nezávislost a nestrannost své funkce, může ji z ní odvolat přímo prezident Miloš Zeman.

Marcela Hálová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme