Vítejte na Letišti Václava Havla. Ruzyně bude za pár hodin minulostí

Nové nápisy na budovách terminálů, autobusových zastávkách, vizitkách i hlavičkovém papíru - to jsou změny, které muselo v posledních měsících udělat pražské letiště. Ode dneška totiž z jeho názvu zmizí odkaz na Ruzyň a nově ponese jméno prezidenta Václava Havla. Přejmenovaní vzdušného přístavu je hlavní akcí, která připomene nedožité 76. narozeniny první polistopadové hlavy státu. Havel zemřel loni v prosinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, terminál 2

Přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, terminál 2 | Foto: Filip Jandourek

„Vítejte na Letišti Václava Havla v Praze.“ „Děkujeme, že jste využili služeb Letiště Václava Havla Praha.“ Tyto věty budou nově provázet cestující v prostorách letiště, jeho autobusech i na palubách letadel.

Jméno Václava Havla také uvidí turisté už při příletu do Česka, bude totiž na budovách terminálů. Celkem jde o šest nápisů v českém a anglickém jazyce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské letiště ode dneška ponese název Václava Havla. Reportáž o tom natočila Martina Spěváčková

S nápadem na přejmenovaní letiště přišel režisér a producent Fero Fenič krátce poté, co Václav Havel loni v prosinci zemřel.

„Ten nápad vznikl zcela spontánně, protože jsem s překvapením sledoval, že mnohé úvahy lidí se ubíraly takovým bych řekl okrajovým směrem, že je třeba pojmenovat nějaké duchovní centrum, nějakou školu. To jsou všechno podle mě příliš malá a velmi limitovaná uznání pro člověka takového rozměru, jakým Václav Havel byl,“ uvedl tehdy Fenič.

Nápad přejmenovat letiště po Václavu Havlu provázely od počátku rozdílné názory a veřejnost se neshodne ani dnes, jak dokazuje i naše anketa:

„Já s tím určitě souhlasím, je to v pohodě podle mě. A je to pocta prezidentovi, protože je to velký a je to brána k nám do republiky.“
„Mně se líbí Letiště Praha. Zdá se mi to krátké, výstižné.“
„Václav Havel byl významná osobnost, takže to je velká pocta, že se po něm pojmenuje letiště. Lidé si ho tak budou neustále připomínat.“

Přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, terminál 2 | Foto: Filip Jandourek

Náklady na přejmenovaní vyšly na tři miliony korun a platilo je samo letiště. Součástí slavnostního ceremoniálu bude i odhalení díla Havlova dvorního architekta Bořka Šípka. Ten v prostorách letiště vztyčil devět metrů vysokou elipsu, která má připomínat divadlo.

„Ve kterém se objevují jeho texty a citáty, fotografie a filmové úryvky. Ten celý objekt se jmenuje Fórum Havlum,“ přibližuje Šípek své dílo, které prochází přes dvě patra a návštěvníci do něj budou vstupovat přes balkonky.

Z úřadu ho prý občas bolela hlava. Exprezident Václav Havel by oslavil 76 let

Číst článek

Slavnostní ceremoniál začne na letišti v poledne. Pozvány jsou stovky hostů. Prezident Václav Klaus ani premiér Petr Nečas na slavnost nedorazí.

Letištím propůjčují jména prezidenti, hudebníci, diktátoři i zbojníci

Číst článek

mta, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme