Vláda bude schvalovat zvýšení DPH a další úsporné kroky

O balíku úsporných opatřeních bude jednat vláda. Rozhodne například o zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod, rušení zelené nafty nebo omezení výdajových paušálů u podnikatelů. Na úsporách se kabinet dohodl už v dubnu, dnes bude schvalovat konkrétní znění zákonů. Ty mají podle premiéra Petra Nečase v příštích letech udržet schodek státního rozpočtu pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Deficit veřejných financí – v roce 2013 podle této konsolidační strategie bude 2,9 procenta hrubého domácího produktu. To znamená, že bude pod třemi procenty hrubého domácího produktu a od příštího roku by tedy Česká republika v obou klíčových ukazatelích – tedy jak deficitním, tak v dluhovém kritériu plnila takzvaná Maastrichtská kritéria neboli podmínky Paktu stability a růstu,“ uvedl Petr Nečas.

Součástí úsporných opatření má být i zrušení zelené nafty, proti němuž dnes protestují zemědělci.

„Tento program byl zaveden na konci 90. nebo ve druhé polovině 90. let jako kompenzace neexistence přímých dotací. Ve chvíli, kdy jsme vstoupili do Evropské unie, a kdy v příštím roce dosáhneme plné výše vyjednaných dotací, tak samozřejmě smysluplnost této zelené nafty tím velmi klesá,“ vysvětlil už dřív premiér.

Řada z dnes projednávaných úsporných opatření má platit jen dočasně – do doby, než se ekonomika znovu zvedne. Mezi nimi je například zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento, tedy na 15 a 21 procent. Rušit se mají také stropy na odvody na zdravotní pojištění a základní slevy pro pracující důchodce. Státní kasu má vylepšit i větší zdanění bohatých.

Vláda projedná nový zákon o rozpočtovém určení daní

Číst článek

První z úsporných opatření – nižší valorizaci důchodů – už ministři schválili v dubnu. Normu teď projednává sněmovna.

Vládní škrty se nelíbí levici a odborům. Ty proti nim už několikrát vyšly do ulic.

Martina Spěváčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme