Vláda by měla hlasování přežít. ČSSD ale tak trochu sází na VV

Sociální demokraté s hlasováním o nedůvěře vládě nejspíš neuspějí. Nicméně, jak podotýká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, do příštího týdne, kdy k hlasování dojde, se může stát ještě hodně věcí. Například to, že by se pro nedůvěru vyslovili i někteří poslanci Věcí veřejných. Termín hlasování už předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS stanovila na příští úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Petr Nečas (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce

Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Petr Nečas (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce | Foto: Tomáš Adamec

„Do úterý se může stát ještě spousta věcí. Poslanci Věcí veřejných se mohou zamyslet nad tím, zda chtějí být spojeni s takovouto vládou. Jestli máme šanci uspět nebo ne, to se skutečně ukáže,“ řekl Tejc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD vnitra Jeroným Tejc a komentátor Radiožurnálu Petr Nováček v poledních Ozvěnách dne.

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček připomněl, že právě pro Věci veřejné je korupce hlavním tématem. Proto také dopoledne strana vystoupila a požádala premiéra Petra Nečase, aby se vrátil ze summitu v Bruselu a začal s koaličními partnery situaci řešit.

Ani rezignace ministra životního prostředí Pavla Drobila totiž parlamentní opozici neuspokojila. Sociální demokraté chtějí ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě kvůli podezření, že ve Státním fondu životního prostředí mělo údajně dojít k pokusu o zmanipulování veřejné zakázky.

Tluchoř předpokládá, že vláda přežije

Tejc ale sám poznamenal, že u Věcí veřejných možná nebude svobodné rozhodování tak jednoduché. „Protože všichni víme, jaké finanční závazky poslanci Věcí veřejných mají, pokud nehlasují se stanoviskem strany,“ podotkl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD.

Jeroným Tejc (ČSSD) | Foto: www.tejc.cz

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ale předpokládá, že vláda svou důvěru obhájí. „Nejen proto, že máme uzavřenou koaliční smlouvu, ale také proto, že většina občanů této země a většina poslanců chce, aby v této zemi byly uskutečněny reformy,“ řekl Tluchoř.

Nedůvěra vládě
Možnost vyslovení nedůvěry vládě je zakotvena v ústavě. Podle ní musí návrh na vyslovení nedůvěry vládě projednat Poslanecká sněmovna, jen je-li podán písemně nejméně padesáti poslanci. K přijetí návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

ČSSD nicméně trvá na tom, že premiér by měl svůj postoj k celé aféře řádně vysvětlit. „Musíme se zamyslet nad tím, jaké jsou mechanismy, které toto umožnily. Jak je možné, že premiér nereagoval, jak to, že o tom informoval ministra životního prostředí a jak je možné, že ti, kteří na korupci upozorňují jsou postihováni,“ řekl Tejc.

S tím Tluchoř nesouhlasí. Pokud má podle něj někdo jakékoli podezření, že došlo ke spáchání trestného činu nebo konání jakéhokoli protiprávního jednání, tak se musí obracet na policii a ne uhánět maily premiéra. Tluchoř navíc prohlásil, že celá kauza nekončí. „Je potřeba tuto záležitost vyšetřovat právě orgány činnými v trestním řízení.“

Snaha o zviditelnění se

Na to, jak dopadne hlasování o nedůvěře vládě, si budeme muset počkat do příštího týdne. Jasné je, že opozice dostatečný počet hlasů pro položení vlády nemá. Podle Nováčka je to ale dobrý politický prostředek, jak na sebe upozornit.

„V minulosti bylo takových pokusů sedm a z toho jenom jeden, známý pád Topolánkovy vlády v dubnu loňského roku, vyšel. A to poměry sil byly daleko vyrovnanější,“ poznamenal Nováček s tím, že ale pro vládu, která si vytyčila boj s korupcí, jako jedno z klíčových témat, je každá podobná kauza velmi nebezpečná, ne-li smrtonosná.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme