Vláda odložila rozhodnutí o půjčce pro MMF na záchranu eurozóny

Vláda odložila rozhodnutí, jestli půjčí prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu peníze eurozóně. Zhruba 3,5 miliardy eur, tedy asi 90 miliard korun, by mělo pocházet z devizových rezerv České národní banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda 12.10.2011

Vláda 12.10.2011 | Foto: Filip Jandourek

Ministři si vyslechli detailní informace od vedení České národní banky o okolnostech půjčky a také o stavu finančních rezerv. Vláda prý v žádném případě nechce ovlivňovat rozhodnutí ČNB jako nezávislé instituce.

Premiér Petr Nečas po jednání vlády řekl, že ministři potřebují víc informací o okolnostech případné půjčky. Není podle něj důvod, aby se Česko samo dostalo pod nějaký tlak tím, že o půjčce rozhodne už teď.

Přehrát

00:00 / 00:00

K rozhodnutí potřebujeme další informace, uvedl premiér Petr Nečas

„Vláda jednoznačně konstatuje, že potřebujeme další analytické informace a další údaje, které budeme získávat i z MMF. Budeme také vést intenzivní konzultace s našimi zahraničními partnery v rámci EU. Teprve poté, co vláda získá všechny nezbytné údaje, data, fakta a analýzy, tak rozhodne v této věci o dalším postupu,“ uvedl premiér.

Premiér Nečas už dříve řekl, že je proti poskytnutí půjčky. Stejný názor mají i jeho kolegové z ODS a koaliční Věci veřejné. Proti je i prezident Václav Klaus. Naopak TOP 09 půjčku spíše obhajuje.

Premiér však stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek či ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naznačil, že pokud by fondu půjčily všechny země Evropské unie, Česko by jen těžko mohlo zůstat stranou.

Taková shoda se ale zatím rozhodně nerýsuje, ostře proti půjčce je Británie, spory se vedou i uvnitř německé vlády a nejnověji se k odmítnutí plánu přihlásilo Estonsko, které je samo členem zachraňované eurozóny.

Václava Marešová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme