Vladimíra Franze podpořilo v kandidatuře na prezidenta přes 80 tisíc lidí

Ještě v létě musel divadelník a hudebník Vladimír Franz vyvracet to, že by jeho případná kandidatura na prezidenta byla recesí nebo divadelním happeningem. Teď kandidátem je a podporuje ho osmdesát osm a půl tisíce lidí, kteří se podepsali pod to, že se může stát hlavou státu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Franz

Vladimír Franz | Zdroj: ČTK

53letý Vladimír Franz už v srpnovém rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že to nebyl on, kdo se rozhodl kandidovat na prezidenta. Jako každé jiné léto žil na chalupě, připravoval si plátna na malování a netušil, co se na něj v Praze chystá.

„Zpočátku jsem tomu nevěnoval pozornost, protože mé léto vypadá tak, že patřím sám sobě a konečně můžu dělat na velkých věcech, ať už v oblasti hudby či výtvarného umění.“

Až ze sociálních sítí se dozvěděl, že vznikla Iniciativa na podporu jeho kandidatury. A to ho přimělo hozenou rukavici zvednout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Michaely Veteškové o kandidátovi na prezidenta Vladimíru Franzovi na Radiožurnálu

„Pro mě je daleko zajímavější, že tady vznikla jakási iniciativa, že ta společnost neusnula.“

Rozhodně ale není jeho největším snem stát se prezidentem. Na prvním místě je pro něj tvorba. Má doma sbírku šesti cen Alfréda Radoka, tedy nejvyššího českého divadelního ocenění. Jako profesor přednáší na Akademii múzických umění v Praze a vede Kabinet scénické hudby.

Vzděláním je právník, ale dobrovolně se rozhodl této profesi nevěnovat. Uvádí, že praxe totalitního práva ho nikterak neoslovovala. Ani dnes by jako prezident s komunisty nespolupracoval.

„Která skutečně neudělala tlustou čáru za svojí minulostí, která neustále má ve svém základu teze o třídním boji, o třídní nenávisti a nevyrovnala se se svou minulostí, pro mě není strana demokratická.“

Považuje se za eurorealistu

A rozhodně odmítá spolupráci s extremisty. Nikdy nebyl členem žádné politické strany a sám sebe označuje za eurorealistu.

„Říkám Evropě ano, ale nehrbme se, hledejme spojence.“

Kandidatura Vladimíra Franze je pro mnohé překvapením. Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo mu jako hlavě státu moc šancí nedává, ale zdůrazňuje, že při samotné volbě klíčovou osobností může být.

„Může některé hlasy prostě sbírat, stahovat. A ty hlasy potom můžou někomu chybět. A to si myslím, že by mohla být jeho role v těch volbách,“ uvedl Jindřich Šídlo.

Vladimír Franz je výraznou kulturní osobností a také svým tetováním budí pozornost všude tam, kam přijde. Na otázku, jaký ohlas by nevšedním vzezřením způsobil například na mezinárodní scéně, odpovídá: „Posuzovat lidi jenom podle obalu? Podstatné je, co je pod ním.“

Michaela Vetešková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme