‚Vládu odborníků‘ povede Rusnok. Prezident Zeman ho jmenoval premiérem

Novým českým premiérem se stal dosavadní předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok. Předsedou vlády ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Česká republika bude mít už třetí úřednický kabinet od roku 1993. Rusnok jej plánuje sestavit do dvou týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým premiérem České republiky se 25. června 2013 stal ekonom Jiří Rusnok

Novým premiérem České republiky se 25. června 2013 stal ekonom Jiří Rusnok | Zdroj: ČTK

Prezident Zeman novému českému premiérovi Jiřímu Rusnokovi při jeho jmenování řekl, že si ho váží jako odborníka. Proto jej pověřil vedením nové "vlády odborníků". Dodal, že většina veřejnosti by si nepřála pokračování vlády na půdorysu Nečasova kabinetu.

Podle Zemana povede Rusnokova vláda zemi v nelehké době, a to zřejmě do konce září tohoto roku. Za její hlavní úkol určil přípravu rozpočtu.

Zeman dodal, že Jiří Rusnok byl nejlepším ministrem financí, kterého zná. Nehodlá proto zasahovat do jeho personálního výběru členů "vlády odborníků" a výběr nechá plně na premiérovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam Speciálu Martina Veselovskému ke jmenování Jiřího Rusnoka novým českým premiérem

„Chci vás ubezpečit, že udělám vše, co budu schopen, abych vaší důvěru a důvěru obyvatel České republiky, kterou věřím, že získáme, nezklamal,“ řekl k tomu Rusnok. Vládu prý sestaví do dvou týdnů.

Rusnok dále uvedl, že Česko zažilo už mnoho planých diskuzí o tom, kdy by měly být předčasné volby a kdo by měl této zemi vládnout. Post předsedy vlády proto přijal s tím odůvodněním, že teď je nutné hlavně zemi řídit. Kromě přípravy rozpočtu za své priority určil také systém čerpání fondů z Evropské unie a pomoc po povodních.

O podpoře vlády Jiřího Rusnoka by se mohlo ve sněmovně hlasovat v polovině července.


Koalice má 101 hlasů pro vládu pod vedením Miroslavy Němcové

Číst článek

Už o víkendu prezident Zeman naznačil, že je pro vytvoření úřednického kabinetu. Je přesvědčen, že jeho rozhodnutí politickou scénu uklidní. Podle koalice ale úřednická vláda nemůže získat důvěru sněmovny.

Zeman si je jist, že "vláda odborníků" je jedinou cestou, jak vyvolat předčasné volby. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek už řekl, že v době, kdy má bývalá vládní koalice 101 hlasů ve sněmovně, nepovažuje cestu k předčasným volbám za vhodnou alternativu.

Kalousek: Nezodpovědný kamarád nezodpovědného prezidenta

Současná trojkoalice dnes oznámila, že sehnala 101 podpisů pro podporu případné nové vlády v čele s Miroslavou Němcovou z ODS. Zemana ale koaliční strany nepřesvědčily.

„Ten krok se dal očekávat, ale je v podstatě nepochopitelný. Za ODS musíme panu prezidentovi jasně sdělit, že takovou vládu nikdy nepodpoříme. Její problém je už v tom, jak je založená,“ reagoval první místopředseda ODS Martin Kuba.

Podle Němcové prezidentem preferovaná úřednická vláda teď nemá šanci prosadit svůj hlavní úkol – rozpočet na rok 2014. Stejně mluví i šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík:

„Je to boj o parlamentní demokracii. Koalice jasně vzkázala, že nepřipustí, aby byl této vládě schválen státní rozpočet. Bude to zbytečné zdržení a Českou republiku to bude stát nemalé finance.“

Prezident Miloš Zeman jmenoval 25. června na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka | Foto: ČTK

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil vznikající kabinet za vládu "kamarádů Miloše Zemana". Ekonom Jiří Rusnok, finanční poradce SPOZ, se podle něj nechová jako odborník. „Chová se jako velmi nezodpovědný kamarád velmi nezodpovědného prezidenta republiky.“

To odmítají například komunisté, kteří naopak rozhodnutí prezidenta jmenovat Rusnoka novým českým premiérem uvítali. Hlavně proto, že šlo o rychlou a přímou volbu. Šéfa KSČM Vojtěcha Filipa potěšilo, že Zeman nenásledoval exprezidenty Václava Klause nebo Václava Havla v tom, že by někoho nejdříve pověřil sestavením nové vlády a teprve poté ho jmenoval jejím předsedou.

Podle ČSSD je jmenování Jiřího Rusnoka premiérem cestou k předčasným volbám. Na nich sociální demokraté dál trvají. Trojkoalici už vyzvali, aby se připojila k rozpuštění sněmovny. „Skutečným řešením může být pouze rozpuštění Poslanecké sněmovny a uskutečnění nových voleb,“ znovu zopakoval šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Stejně na nastalou situaci nahlížejí také opoziční Věci veřejné. Podle předsedy strany Víta Bárty je dobře, že Nečasova vláda skončila a země má nového premiéra. Opačný náhled na dění má od "Véček" odtržená platforma Karolíny Peake LIDEM. Liberální demokraté upřednostňují vládu současné koalice, podporu Rusnokovy vlády však nevylučují.

Jiří Rusnok

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme