VV a TOP 09 vyzvaly ODS, aby vyřešila situaci kolem Vondry

Vládní Věci veřejné a TOP 09 vyzvaly ODS, aby vyřešila situaci kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Podle nich dosud jasně nevyvodil odpovědnost za kauzu údajně předražené zakázky pro firmu ProMoPro při českém předsednictví EU. TOP 09 volá i po Vondrově rezignaci. Jednání sněmovny o kauze nicméně poslanci menších koaličních stran nepodpořili a zdrželi se hlasování. Schůze se tak nekonala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vondra (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP O9) při jednání sněmovny

Alexandr Vondra (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP O9) při jednání sněmovny | Zdroj: ČTK

Vystoupení Vondry na plénu sněmovny prý koaličním partnerům vyrazilo dech. Nepomohla ani omluva, která v ministrově vystoupení zazněla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ve sněmovně sledovala reportérka Milada Richterová

„Mrzí mě, že vznikl dojem, že se snažím ze své odpovědnosti vyvléci, a je mi líto, že se mi dřív nepodařilo lépe vysvětlit svou roli. Těm z vás, kteří měli logicky potíže při vysvětlování pochopitelných otázek ze strany české veřejnosti, se z toho místa omlouvám,“ řekl Vondra ve sněmovně.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil jeho vystoupení za sebestřednou aroganci. ODS tím podle něj porušila včerejší dohodu z jednání K9, protože Vondra údajně neřekl to, na čem se K9 shodla.

Kalousek se pak ostře obul i do premiéra Petra Nečase (ODS) a předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře.

„Včera jsme věnovali poměrně dlouhý čas společnému koaličnímu postupu a jsme rádi, že se podařilo, že koalice hlasovala jako celek. Pravda je, že úvodní vystoupení pana ministra Vondry nám vyrazilo dech. Bylo zcela v rozporu se vším, co jsme si včera říkali. Má-li pan ministr Vondra jen trochu cti v těle, pak bude rezignovat ještě dnes. Pokud tu čest nenalezne, budeme spoléhat na čest pana premiéra,“ prohlásil Kalousek.

Někteří poslanci TOP 09 opustili během projevu ministra Vondry jednací sál na znamení nesouhlasu. K vyvození nejvyšší politické odpovědnosti jasně vyzval ministra i jejich předseda Petr Gazdík.

„Pane ministře, prosím neberte veřejnosti důvěru v tuto vládu. Prosím odstupte,“ prohlásil směrem k Vondrovi.

Stejný názor na vystoupení Vondry má i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Podle jejího předsedy Radka John Vondra dostatečně nevyvodil z celé kauzy osobní odpovědnost. „Věci veřejné trvají na své ranní výzvě. Žádáme ODS, aby situaci urychleně vyřešila, pokud tak neučiní, žádáme o urychlené svolání K9,“ řekl John.

ODS je připravena svolat jednání koaličních lídrů

K výzvě VV a TOP 09 se odpoledne vyjádřil šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř. Podle něj ODS vždy reagovala kladně na podobné výzvy koaličních partnerů, pokud si přáli jednání ke konkrétní věci. Teď je prý připravena jednat kdykoliv, až se premiér Nečas vrátí z Bruselu.

Případné odvolání Vondry nechtěl Tluchoř komentovat s poznámkou, že jde přece jen o místopředsedu ODS. Další podrobnosti o stanovisku jeho stranických kolegů nesdělil s tím, že nebude posílat koaliční partnerům vzkazy přes média.

"Hodně bych se přimlouval za to, aby i od ostatních koaličních stran věty jakkoliv plánované a jakkoliv silné nezaznívaly přes televizní kamery, ale na koaličních jednáních. Takovému koaličnímu jednání já a myslím, že celá občanská demokratická strana je kdykoliv připravena," řekl Tluchoř.

ČSSD žádá odchod Vondry do vyšetření kauzy

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka několikrát marně vysvětloval, proč chtěli mimořádnou schůzi svolat. Ještě před hlasováním o programu chtěl od Vondry slyšet, zda osobní a politickou odpovědnost přijme. Ministr obrany už ale nevystoupil.

„Byli bychom velmi rádi, kdyby se rychle našlo odpovídající politické řešení. Jak v tuto chvíli známe informace o kauze ProMoPro, tak jsme přesvědčeni o tom, že jediným řešením z pohledu současné vlády je odchod současného ministra obrany Alexandra Vondry z vlády do doby, než se celá kauza prošetří,“ uvedl Sobotka.

Komunisté ohlásili, že trvají na hlasování o vyslovení nedůvěře vládě a už k tomu také začali sbírat potřebné podpisy.

Milada Richterová, Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme