VV budou 'konstruktivní opozicí', všechny dohodnuté návrhy ale nepodpoří

Věci veřejné přejdou do „konstruktivní opozice“ a nechtějí podporovat všechny dosud dohodnuté návrhy. Vedení strany rozhodlo, že koaliční smlouvu s ODS a TOP 09 vypoví už zítra na plánované schůzce K9. Premiér Nečas ale poté oznámil, že setkání ruší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedení Věcí veřejných oznámilo záměr vypovědět koaliční smlouvu

Vedení Věcí veřejných oznámilo záměr vypovědět koaliční smlouvu | Zdroj: ČTK

Podle šéfa strany Radka Johna bude konstruktivní opozice hlasovat v Poslanecké sněmovně jen pro ty návrhy, které odpovídají nebo se blíží volebnímu programu Věcí veřejných.

„Podpoříme každý rozumný návrh, ať přichází zprava nebo zleva. Takže například zákon o majetkových přiznáních, který chceme a který se nám nepodařilo vyjednat, podpoříme jakkoli, kdykoli bude znovu ve sněmovně nebo ho dáme sami. Zákon o zrušení anonymních akcií, který se nám podařilo vyjednat s koaličními partnery, samozřejmě podpoříme. A takhle to bude případ od případu,“ nastínil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věci veřejné ústy Radka Johna vypověděly koaliční smlouvu

ODS i TOP 09 tímto považují koaliční smlouvu za oboustranně vypovězenou a další jednání už prý nemá smysl.

Vedení občanských demokratů se dnes dohodlo, že vláda v pátek požádá sněmovnu o důvěru. Opírat se chce o hlasy poslanců kolem vicepremérky Karolíny Peake, která minulý týden oznámila odchod z Věcí veřejných.

John odmítl odpovědět, jak se jeho poslanci při hlasování o důvěře vládě zachovají. Musí se o tom prý nejdříve poradit s poslaneckým klubem.

V případě, že vláda důvěru nedostane, chce ODS nejpozději do 3. května dosáhnout rozpuštění sněmovny, aby mohly být do konce června předčasné volby.

Jitka Hanžlová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme