VV odmítají zvýšení DPH i zmrazení důchodů, ČSSD volá po pádu vlády

Věci veřejné trvají na dvojí sazbě DPH a nesouhlasí se zmrazením důchodů. O rozpočtových opatřeních ale chtějí s koaličními partnery dál mluvit. ODS i TOP 09 věří, že se koalice nakonec dohodne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věci veřejné jednaly ohledně hlasování o církevních restitucí, Radek John

Věci veřejné jednaly ohledně hlasování o církevních restitucí, Radek John | Foto: Filip Jandourek

„V žádném případě nechceme, aby nebyla zachována snížená sazba DPH na potraviny. To považujeme za zcela vyloučené, protože část obyvatel se dostává do velké krize a tohle by byl hřebíček do rakve. Koaliční partneři nemůžou chránit jenom své bohaté, ale musí ochránit i střední vrstvu,“ řekl předseda VV Radek John. Věci veřejné nesouhlasí ani se zmrazením důchodů nebo s rušením porodného.

Opoziční ČSSD chce kvůli plánovaným úsporným opatřením dokonce vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky vláda rozpočtovou situaci nezvládá a umí jen škrtat a zvyšovat nepřímé daně. S tím ale Radek John nesouhlasí.

„V této situaci, která je velmi vážná v celé Evropě, destabilizovat Českou republiku ještě pádem vlády, je nápad naprosto šílený. Způsobil by další ekonomické trauma, ze kterého by se republika vzpamatovávala několik let.“

ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Číst článek

VV se svými návrhy zřejmě ve vládě narazí. Například u ODS. „Mix, který navrhuje ministr Kalousek po dohodě s vládou, je mix pragmatických a odborných odhadů, jak by se dala tato situace řešit. Pokud budeme postupovat stejně jako Věci veřejné, a to jenom politickým přemýšlením a budeme bojovat o voliče, tak bychom neudělali změnu žádnou,“ řekl předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek z ODS.

S tím ale ekonomický expert a poslanec Věcí veřejných Michal Babák rozhodně nesouhlasí. Nemyslí si ale, že by s ODS v těchto bodech nenašli společnou řeč. „Jsem optimista a myslím si, že rozhodně půjdeme do společného konsenzu a že máme spoustu variant, jakým způsobem vykalibrovat následující rozpočty tak, aby se vešly do mantinelů, které máme stanovené v koaliční smlouvě,“ podotkl Babák.

Koalice věří, že se dohodne

Optimističtí jsou v tomto bodě i Suchánek nebo předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Důležité je, že si Věci veřejné uvědomují, že nelze tuto situaci pouze politikařit, že se skutečně musí vyřešit, jinak Českou republiku čekají vážné potíže. Vláda rozpočtové odpovědnosti musí být rozpočtově odpovědná,“ poznamenal Gazdík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Michal Babák (VV) a Pavel Suchánek (ODS) a komentátor ČRo Petr Nováček v Ozvěnách dne

Také komentátor ČRo Petr Nováček věří, že se koalice nakonec dohodne: „Koalice přežije i toto úskalí a najde nějaký kompromis.“ Nováček ale vidí problém v tom, že vláda své kroky, byť zřejmě nezbytné, lidem dostatečně nezdůvodňuje. „Jestliže takové empatie nebudou ministři a ministryně schopni, odhaduji, že současné vládní strany v příštích volbách do poslanecké sněmovny na kroky, byť nutné, ale velmi bolestivé, těžce politicky doplatí,“ uzavřel Nováček.

Na plánu zvýšit daň z přidané hodnoty, omezit růst důchodů a zvýšit daně bohatým se v pondělí dohodli ekonomičtí ministři. Opatření mají zabránit zvýšení schodku státního rozpočtu. Koaliční jednání o škrtech by mělo pokračovat příští týden. Věci veřejné na něm navrhnou také odklad penzijní reformy o rok a zvýšení daní firmám o jedno procento. Chtějí také větší zdanění hazardu.

Ekonomové: Úspory jsou nezbytné, snižování deficitu bude bolet

Číst článek

Igor Maňour, Lucie Husárová 1, Martina Spěváčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme