Vydatné sněžení vystřídala obleva, teploty nad nulou se udrží i příští týden

Po vydatném sněžení se oteplilo a nastala obleva. Místy až desítky centimetrů nového sněhu začínají pozvolna odtávat. Na mnoha místech republiky navíc sněhové srážky přešly v déšť. I když se hlavně na východě země dá očekávat mírné zvýšení hladin řek, povodňové nebezpečí aktuální vývoj počasí podle meteorologů nepředstavuje. Hrozí ale náledí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh ve městě

Sníh ve městě | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Vydatné sněžení ještě dnes ráno na některých místech znovu komplikovalo dopravu. Zda to ale bylo poslední sněžení v této zimní sezóně, nelze podle Stanislava Racka z ČHMÚ zatím tvrdit. Intenzivnější sněhové přeháňky totiž můžou přijít i na jaře.

„Z historie víme, že nejen v březnu, ale i dubnu se stávají takové situace, že na jeden dva dny napadne sníh, a někdy i tak moc, že z toho padají stromy. Nicméně fakt je, že v nejbližší dny takovéto intenzivní sněžení nečekáme,“ řekl meteorolog Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vývoj počasí v příštích hodinách a dnech jsme se ptali Stanislava Racka z Českého hydrometeorologického ústavu

K mírným vzestupům hladin teď dochází v důsledku oteplení a dešťových srážek pouze na východě území České republiky.

„A vzhledem k tomu, že ani v nočních hodinách se na východě území nepředpokládá pokles teplot pod nulu, a s ohledem na mírné dešťové srážky předpokládáme vzestupy průtoků na většině toků v povodí Dyje a Moravy.“

„U malých toků nelze vyloučit krátkodobě i možnost dosažení prvního stupně povodňové aktivity, ale zatím to vypadá jenom na ty takzvané jedničky,“ prohlásil Stanislav Racko.

Pokud jde o lavinovou hrozbu v Krkonoších a Jeseníkách, kde aktuálně platí třetí stupně nebezpečí, ani příští dny nepřinesou zlepšení situace.

Sledovali jsme ONLINE: Česko zasypal zřejmě poslední letošní sníh. Záhy se oteplilo

Číst článek

„Musíme počítat s tím, že teplé proudění zejména ve vyšších hladinách bude pokračovat, to znamená, že ta hrozba určitě bude trvat ještě několik dní.“

V nadcházejícím týdnu by mělo převládat spíše mlhavé počasí se zataženou oblohou a občasnými srážkami. Ty už budou většinou dešťové nebo smíšené.

„Teploty přes den budou na celém našem území vystupovat nad nulu, zítra dokonce očekáváme na jihovýchodě našeho území místy až 8 stupňů Celsia. Ale jinak převážně to bude od 2 do 6 stupňů.“

„Je dosti možné, a v současnosti to tak vypadá, že začátkem března, kolem třetího čtvrtého března, dojde opět k ochlazení. Ale vzhledem k tomu, že je to ještě týden, nebudeme dávat nějaké velmi přesné prognózy,“ uzavřel meteorolog Racko.

mta, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme