Výkonná rada ODS jedná o budoucnosti ministra Vondry

O situaci kolem ministra obrany Alexandra Vondry jedná širší vedení občanských demokratů. Jde o údajně předraženou zakázku firmy Promopro v době českého předsednictví Evropské unii. Opozice i koaliční partneři žádají od Vondry vysvětlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander Vondra

Alexander Vondra | Foto: Filip Jandourek

Opozice i TOP 09 vyzývají výkonnou radu občanských demokratů, aby navrhla Vondrovu rezignaci, i další partner ODS ve vládě, strana Věci veřejné, požaduje po Vondrovi a celé ODS vyvození zodpovědnosti. Po víkendovém jednání K 9 však TOP 09 odvolala možnost, že by odešla z vlády.

„Domnívám se, že poté, co TOP 09 zřetelně ustoupila a nehrozí odchodem z vlády v zájmu dokončení reformy, nemůže teď ODS hodit Vondru přes palubu. I když ozývají se tam hlasy, že je tolik závažných skutečností ohledně ProMoPra, že je to pro ODS velmi riskantní, až se tím začne ještě zabývat policie a státní zastupitelství,“ upozorňuje politický analytik Českého rozhlasu Petr Nováček.

„ODS si rozhodně musí v takové věci poradit, když je vystavena tlakům,“ předjímá Vondra jednání výkonné rady v Ranním interview Radiožurnálu. „Koneckonců nejsem ve vládě ze svého rozmaru, ale proto, že mě tam pozval předseda vlády a zároveň předseda ODS.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany Alexandr Vondra v Ranním interview přiznal četné projevy podpory

„Nemyslím si, že by mě měl někdo k něčemu tlačit, jsem člověk, který ví, co je to pobyt v politice. Je to pobyt na větrné hůrce a já se umím také rozhodnout sám. Znovu ale opakuji, že nevidím důvod, proč odstupovat. Chci svoji misi na ministerstvu obrany dokončit, byl jsem o to požádán a vzal jsem to jako úkol,“ trvá Vondra na svém.

Vedle politických argumentů Vondra zmiňuje i nezvyklou vlnu solidarity, kterou zaznamenal. „V posledních dnech jsem dostal tolik podpůrných e-mailů jako nikdy v životě, a to jsem byl mnohokrát v životě vystaven různým atakům a nepříjemným situacím. Neumím měřit důvěru a podporu matematicky, ale z mnoha stran mi byla vyslovena natolik, že mne to až dojalo.“

V rámci vyšetřování kauzy Promopro ještě nebyl Vondra podat vysvětlení. „Ale až k tomu budu vyzván, půjdu ho podat,“ ujišťuje.

Němcová: Nechť konají bez politického vlivu vyšetřovací orgány

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř přiznal, že situace kolem Alexandra Vondry neprospívá ODS ani koalici. Vyzval však koaliční partnery, aby přestali na jeho stranu útočit.

„ODS zejména působí jako strana, která si neví rady, když se některý z jejích členů dostane do podezření. Hlavně pokud jde o zásadní věci, které si vytkla tato vláda – tedy že bude jednat antikorupčně a úsporně,“ řekla Rádiu Česko předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová o řešení kauzy kolegy z ODS ve Světě o desáté Rádia Česko

Nicméně přiznala, že v případě ministra Vondry má pochybnosti: „Je to věc, která se vynořila nyní a nikoli před půl rokem, kdy byl nominován do funkce. Chci, aby se celá věc prošetřila, tedy aby konaly bez politického vlivu orgány, které konat mají, aby vynesly svůj soud, přednesly svá zjištění a na základě toho se rozhodneme.“

Ministr Vondra podle ní několikrát vysvětloval všechny okolnosti na grémiích, stejně tomu bude i na dnešním grémiu a odpolední výkonné radě.

„Jsem přesvědčená, že pan ministr Vondra není žádný korupčník, žádný lump v české politice. Myslím, že to šetření prokáže,“ ujistila Němcová.

Společné foto zvoleného vedení na 21. kongresu ODS. Zleva: Alexandr Vondra, Pavel Blažek, Miroslava Němcová, Petr Nečas, Jiří Pospíšil a Pavel Drobil. | Foto: Tomáš Adamec

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová z Věcí veřejných prohlásila, že v těchto případech by bylo žádoucí, aby člen vlády, na kterém ulpělo takové podezření, odstoupil z funkce do vyšetření případu nebo si vzal neplacenou dovolenou.

Také Petr Nováček poukazuje na absenci této možnosti. „Z ODS není slyšet tezi: dobrá, ať se Vondra stáhne, než se vše vyšetří, aby se pak mohl čestně vrátit.“

Němcová se však nepamatuje, že by se to někdy v minulosti stalo. „Snad jen v kauze pana ministra Drobila, ale nikdo z těch, kteří volali po jeho odchodu, nevolá po jeho návratu. Obávám se, že dochází k jednostrannému kroku, při kterém je odstřelen člověk, který nic neudělal.“ Navíc dovolená ministra by podle ní resortu neprospěla.

Připustila však, že by se praxe dala změnit a mohla by nastat dohoda v koalici, že by měl Alexandr Vondra zaručený návrat v případě, že by odstoupil a nic by se neprokázalo. Není však jasné, zda se dnešní grémium bude touto možností zabývat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politický analytik Českého rozhlasu Petr Nováček hodnotí pozici Alexandra Vondry v ODS

Za Vondrou stojí premiér a předseda ODS Petr Nečas. Podle Nováčka proto, že Vondra je velmi schopný politik, kterého premiér nechce ztratit. Na druhou stranu upozorňuje, že Vondra stál za pádem Topolánkovým a před volbami rozehrál zákulisní hru o křeslo předsedy ODS.

Gazdík: ODS porušila dohodu, musíme hlasovat s opozicí

Podle předsedy klubu poslanců za TOP 09 Petra Gazdíka Vondrova kauza kvůli údajně předražené zakázce během českého předsednictví v Evropské unii nesvědčí o tom, že současná vláda bojuje proti korupci, jak si předsevzala.

„My jsme dali našim partnerům šanci, jak z toho důstojně vyjít, abychom nemuseli porušit koaliční dohodu a hlasovat s opozicí. Pan ministr bohužel udělal něco jiného, než jsme si dohodli. Náš poslanecký klub to bral jako porušení dohody a myslíme si, že by ODS měla pana Vondru odvolat z funkce ministra obrany.“

Petr Nováček, Ondřej Černý, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme