Vylijte to, vzkazuje lidem muž, který kvůli metanolu skončil v nemocnici

Mluvící hodinky, speciální mobil a hlavně velkou dávku porozumění. To nabízí ostravská organizace pro nevidomé prvním obětem metanolových otrav. Za pacienty, kteří zničehonic přišli o zrak, už vyjeli domů. Chtějí je naučit, jaké to je žít ve tmě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí popíjení alkoholu neznámého původu

Domácí popíjení alkoholu neznámého původu | Foto: Lucie Maňourová

„Já jsem viděl, ale jenom tak jako v mlze. Bylo to takové bezbarvé. Věděl jsem, že je zle, to se nedá popsat. Člověk vidí, že je zle, a nemůže nic dělat,“ popisuje 73letý Jaroslav, co prožíval, když po pár rumech v čaji neviděl.

Naštěstí se do havířovské nemocnice dostal včas, lékaři mu dali fomepizol a o zrak nakonec nepřišel. Jedna z prvních obětí metanolu Vladimír Lipina z Havířova takové štěstí neměl, metanol se už rozložil na kyselinu mravenčí a on se ponořil do tmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se organizace snaží pomáhat nevidomým, natáčela Andrea Čánová. Mluvila o tom také Lucie Skříšovská z Tyfloservisu v Ozvěnách dne

„Je to taková těžká situace. Za pět minut se může celý život změnit k opačnému,“ říká Vladimír. Když ho z nemocnice odváděla jeho dcera, nezapomněla jim vrchní sestra Karin Kravčíková dát kontakty na specialisty z ostravské organizace pro nevidomé.

„Podali jsme veškeré informace, jak dotyčnému, tak i rodině. Kontakt proběhl už tento týden. Takže jsou všichni spokojeni,“ říká Kravčíková.

Vstup do ostravského Tyfloservisu se dá najít i po zvuku, u dveří je hlasová signalizace, a za nimi žena, která ví, že oběti metanolu to teď budou mít nesmírně těžké - Lucie Skříšovská. „Pro člověka, který doposud viděl, je to velký šok. Je obtížné se s touto nezvratnou situací smířit a akceptovat ji,“ vysvětluje Skríšovská.

Nestojí to za to, říká pacient

Pacienti se podle ní se situací vyrovnávají každý po svém. „Každý zvládá změny velmi individuálně. Právě i tato nezvratná situace je od toho odvislá,“ doplňuje Skríšovská.

Ostravský Tyfloservis je už v kontaktu i s panem Vladimírem a mnoha dalšími. V hromadě pomůcek, které usnadní život ve tmě, je jedna velmi zvláštní - souvisí totiž s pitím nápojů.

„Jmenuje se to indikátor hladiny. Když si nevidomý člověk nalévá tekutinu, tak často přelije nebo se opaří. A aby byl samostatný, tak se to zavěsí na hrneček, když hladina stoupne do výše koncovek, tak přístroj vydá signál.“

Lidem, kteří přišli kvůli metanolu o zrak, už pomáhají neziskovky

Číst článek

Kromě organizací pro nevidomé jsou obětem metanolu připraveny pomáhat i obce, třeba Petřvald, kde nyní u dcery žije pan Vladimír.

„Můžeme poskytnou pečovatelskou službu, popřípadě dovoz obědů, bude-li samozřejmě zájem ze strany rodiny. Dále jsem doporučila, aby si zašli na úřad práce do Orlové a tam požádali o příspěvek na péči a příspěvek na kompenzační pomůcky,“ upřesnila sociálnědemokratická starostka Jarmila Skálová.

Jaroslav, který měl to štěstí a jedovatá lihovina mu zrak nevzala, lidem vlastnícím podezřelé lihoviny vzkazuje jediné: „Vylijte to. Když to máte doma, tak to vylijte. Nestojí to za to.“

Andrea Brtníková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme