Sledovali jsme ONLINE: Volební místnosti se zavřely, zájem o hlasování byl nižší než v pátek

Ještě dnes od 8 do 14 hodin volí Češi své zástupce ve sněmovně. Vybírají 200 poslanců z rekordního počtu 5899 kandidátů. O přízeň voličů se uchází 23 politických stran a hnutí. Hned po uzavření necelých 15 tisíc volebních místností začnou komise sčítat platné hlasy. Jak volby dopadly a kteří kandidáti získají poslanecký mandát, by mělo být jasné večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny přišli hlasovat i čeští voliči v Bruselu

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny přišli hlasovat i čeští voliči v Bruselu | Zdroj: ČTK

Po uzavření volebních místností začíná na Radiožurnálu volební studio. Od 14 hodin v něm posluchači uslyší nejen dílčí výsledky voleb až do jejich definitivního sečtení, ale také komentáře a analýzy.

Ve vysílání zazní i bezprostřední reakce lídrů politických stran. Volební studio bude moderovat Jan Pokorný a Martin Veselovský. Zpravodajský portál Českého rozhlasu Zprávy.rozhlas.cz bude od 14 hodin sčítání hlasů a čekání na výsledky sledovat v online reportáži. Nabídne také sčítací aplikaci s aktuálními výsledky.

Volby provází slabá účast

První den k urnám přišly zhruba dvě pětiny z více než osmi milionů voličů. Největší zájem o hlasování byl tradičně hned po otevření volebních místností. Vyšší účast je zatím ve městech - až 30 procent, v Praze mezi 40 a 50 procenty. Dnes zaznamenávají volební komisaři mnohem menší zájem, a to s ohledem na prodloužený víkend.

Asi 80 procent volebních komisí zapisuje sečtení platných hlasů digitálně

Číst článek

Prezident Miloš Zeman vyzval oprávněné voliče, aby k volbám určitě šli. „Člověk, který nejde k volbám, je svým způsobem zbabělec. Vím, že to zní nepříjemně, ale jestliže se říká, že v den voleb je volič králem, tak ten, kdo se tohoto kralování vzdává, je svým způsobem opravdu zbabělec,“ upozornil.

Přehrát

00:00 / 00:00

S některými voliči na půdě české ambasády v Londýně se dal do řeči zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Do parlamentních voleb zasáhnou i čeští krajané v zahraničí. Vybírají si mezi kandidáty ze středních Čech. To určil los Státní volební komise. Sečtené hlasy různě po světě se pak do Česka posílají pomocí internetu a speciálního programu.

Češi v zámoří už mají odvoleno. Se sčítáním hlasů musí ale zastupitelské úřady čekat do 14 hodin středoevropského letního času.

Do Tater přes Bratislavu. Češi vyrazili na prodloužený víkend, ale odvolili

Číst článek

Hlasování ve sněmovních volbách 2013 | Foto: Filip Jandourek

Český rozhlas, Mirko Kašpar, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme