Žádost Bobošíkové je zbytečná, vnitro podpisy pod peticí přepočítávat nebude

Ministerstvo vnitra nebude zpětně přepočítávat podpisy pod peticemi kandidátů na prezidenta. Jedna z vyřazených uchazeček Jana Bobošíková přitom takový návrh na ministerstvo podala. Chce, aby vnitro podle ní zjevné chyby ve výpočtu neplatných hlasů opravilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Bobošíková

Jana Bobošíková | Zdroj: ČTK

Bobošíková dnes uvedla, že případná oprava ze strany ministerstva by mohla spornou situaci značně urychlit. Na Nejvyšší správní soud se proto zatím neobracet nechce.

Podle mluvčího vnitra Vladimíra Řepky je to ale jediný postup, který může vyřazený kandidát uplatnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody, proč se Jana Bobošíková domáhá opravy, vysvětlil v Ozvěnách dne místopředseda Suverenity Václav Musílek. Situaci okomentoval politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek

„Ministerstvo nemůže zpětně přepočítávat hlasy ani měnit metodiku jejich přepočítávání. A vzhledem k tomu, že běží velmi krátká lhůta dva dny od doručení rozhodnutí, tak je potřeba, aby se kandidáti nejpozději 28. listopadu do 16 hodin obrátili na Nejvyšší správní soud,“ řekl Radiožurnálu Řepka.

Pod svou petici Bobošíková nasbírala 56 tisíc podpisů. Při kontrole petičních archů jí ale ministerstvo více než 10 tisíc hlasů škrtlo, podle ní chybně.

Stejně jako další vyřazení uchazeči i někteří právníci se Bobošíková domnívá, že vnitro zvolilo při odebírání neplatných hlasů špatný výpočet. Od celkového počtu hlasů pod peticemi totiž odečetlo součet procentuálních podílů neplatných hlasů v jednotlivých vzorcích. Tyto podíly prý mělo zprůměrovat.

Bobošíková žádá vnitro o opravu chyb v součtu podpisů, s žalobou počká

Číst článek

Podle takového přepočtu by Bobošíková překročila 50tisícovu hranici nutnou pro registraci prezidentského kandidáta.

„Jsme přesvědčeni, že žádný dvojí výklad toto ustanovení nepřipouští, že jde o prostou aritmetiku,“ zdůraznil Václav Musílek, místopředseda strany Suverenita, kterou Bobošíková vede.

Ministerstvo vnitra do přímé volby prezidenta nepustilo také ekonoma Vladimíra Dlouhého a senátora Tomia Okamuru. Podle úřadu měli v peticích s podpisy příliš mnoho chybných údajů. Dlouhý už oznámil, že se obrátí na soud, Okamura má další postup oznámit odpoledne.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme